Foto: TT

Fall med multiresistenta bakterier ökar

Publicerad

Antalet rapporterade fall av multiresistenta bakterier fortsätter öka i Örebro län. Det skiljer sig från den nationella statistiken, där antalet fall minskat de senaste två åren.

Smittskyddsläkare Hans Fredlund är inte förvånad över den nya statistiken för Örebro län.

– Det var förväntat, säger han. Det är inte bara här som fallen med multiresistenta bakterier ökar, utan det är ett globalt problem och problemet kommer fortsätta.

Minska användningen av antibiotika

De två vanligaste multiresistenta bakterierna är MRSA och ESBL. Ökningen av MRSA i länet är, sett till per 100.000 invånare, fjärde högst i landet.

För att stävja utvecklingen jobbar man med att minska mängden antibiotika i samhället.

– Vi försöker begränsa användandet av antibiotika och främst ge det när det är livsnödvändigt och då en specifik sort för just den bakterien, säger Hans Fredlund.

– Det här försöker man jobba med både inom humanmedicin och veterinär.

”Använda tvål och vatten”

För att undvika multiresistenta bakterier handlar det om enkla, klassiska knep menar Hans Fredlund.

– Man ska använda tvål och vatten när man tvättar händerna, gärna när man varit ute och träffat mycket folk. Sen att man alltid är noggrann med att tvätta sig med tvål och vatten efter toabesök och före mat.

– I influensatider kan man försöka hålla sig borta från stora folksamlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.