Tvåbarnsmamman Zozan Büyük får inte veta grunderna till varför hon utvisas till Belgien. Foto: Pelle Råssjö/SVT

Fallet om Zozan Büyük – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Utvisningen av tvåbarnsmamman Zozan Büyük i Örebro har väckt både medial och politisk uppmärksamhet. Enligt Säpo utgör hon en säkerhetsrisk, men orsaken till det är hemligstämplad.

Nedan följer en sammanfattning av vad som hänt i ärendet.

 • Zozan Büyük flyttade från Belgien, där hon är född och uppvuxen, till Sverige för fem år sedan. Problemen uppstod när hon ansökte om permanent uppehållstillstånd, något som normalt sett är en ren formalitet för EU-medborgare.
   
 • I december 2020 rapporterade flera medier om att Zozan skulle utvisas till Belgien, eftersom att Säpo ansåg att hon är en säkerhetsrisk och deras bedömning ligger till grund för Migrationsdomstolens utvisningsbeslut. Varken Zozan själv eller hennes försvarsadvokat har enligt dem själva fått veta varför hon utgör en säkerhetsrisk, då den informationen är hemlighetsstämplad.
   
 • Demonstrationer mot utvisningsbeslutet har hållits återkommande gånger utanför Rådhuset i Örebro och en av de demonstrerande är Nurhan Erten, svägerska till Zozan.

  Hon mår jättedåligt och har en depression på grund av allt hon utsatts för. Hennes son mår inte bra och hela familjen har påverkats av det här”, sa Nurhan Erten till SVT Nyheter Örebro i februari.
   
 • Samma dag uppmärksammade riksdagsledamot Helena Vilhelmsson (C) Zozans situation och ifrågasatte rättssäkerheten i ärendet.
   
 • I slutet av mars framkom att Zozan valt att lämna Sverige tillsammans med sin dotter, medan hennes man och deras son stannar i Sverige. Riksdagsledamot Helena Vilhelmsson (C) kommenterade återigen fallet och sa att det pekar på att svenska lagstiftning måste ses över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utvisningen av Zozan

Mer i ämnet