Nu larmar handeln om en våg av bedrägerier – lagom till mellandagarna. Foto: TT

Falska returer – ett stort problem för handeln

Uppdaterad
Publicerad

Öppet köp utnyttjas genom att en piratkopia lämnas åter, i stället för den äkta varan. Nu varnar Svenska handel för en större bedrägerivåg som pågått i närmare två månader.

Svensk handel har den senaste dryga månaden fått in larm om en ny typ av bedrägerier. Det handlar om att kunder utnyttjar rätten till öppet köp, men i stället för att lämna åter den inköpta varan, är det i stället en piratkopia som lämnas åter.

– Piratkopior är oerhört vanligt och att de är välgjorda rent visuellt är något vi brottats med länge. Att de används på det här sättet har dykt upp i större omfattning just nu, säger Per Geijer, säkerhetschef inom Svensk handel.

Kläder, knivar och skor

Det är inom förhållandevis smala nischer som problemet hittills visat sig.

Exempelvis handlar det om knivar, skor, kläder och en del fritidsartiklar, som till exempel ryggsäckar.

– Denna våg av bedrägerier har vi blivit uppmärksammade på av våra medlemmar sedan närmare två månader tillbaka. Vi har sett returidén tidigare, men inte i denna omfattning, säger Per Geijer.

Krävs omfattande kontroller

Han kan inte säga hur spritt det är över landet, och inte heller hur många bedrägerier det handlar om.

Rådet till butiker nu inför mellandagarna, när det av tradition sker många returer, är att ta den tid som behövs för att verkligen kolla så att det är en äkta vara man får tillbaka.

– Tidsbristen är svårigheten, för du tar den tiden från nästa kund. För det mesta är allt okej, men i bland behöver man hämta ett referensexemplar för att vara säker.

Säljs oftast inte vidare

För det mesta märker butikerna att de fått in en piratkopia innan den hinner ut på hyllorna igen, så någon större risk att konsumenterna i förlängningen köper en piratkopia menar Per Geijer inte att det är.

– Men ju bättre kopiorna blir, desto svårare blir det för alla att avgöra om det är rätt eller fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.