Nya ord av gamla ord – vad betyder de egentligen? Foto: Louise Gustavsson/SVT

Undrien är utställningen för alla som undrar

Uppdaterad
Publicerad

Bokstäver, ord, småprylar och tavlor fyller rummet, men tittar man närmare på sakerna är inget vad det verkar vara. Nu har utställningen Undrien tagit plats i Kumla bibliotek.

Undrien är en fantasivärld där ord förändras, nya ord skapas och alla som undrar över något har en plats.

– Det är en fantastikutställning. Precis som det finns gymnastik tycker jag att det borde finnas fantastik, säger konstnären Magnus Lönn, som är född och uppvuxen i Örebro. Är inte det lika viktigt att vi hittar på saker, är kreativa och löser de svåra problem vi har i framtiden?

– Ändå är det så att man inte riktigt tar fantasin på allvar. Säger man istället ordet kreativitet så är det lite finare.

Orden i fokus

I lokalen finns bland annat småprylar, där fantasin sätter gränserna för vad de ska användas till. Ett gäng gubbar i en hylla, formade med torkade bananskal. Men i fokus står orden och bokstäverna. Ord utan omedelbar betydelse, med bokstäver skapade av oväntade saker.

– Undrien är ett land som finns var som helst, när som helst och hur som helst. Det är inte en plats på det sättet, det är ju uppe i huvudet som Undrien finns egentligen. Så fort man undrar så är man där. Det som finns här är ju bara en liten, liten del av mitt Undrien, men alla har ju varsitt.

För barn – och alla andra

Utställningen riktar sig främst till barn, men enligt Magnus Lönn så är den till för de som undrar. Och det är egentligen alla.

– Jag har ännu inte träffat en enda människa som inte undrar, säger han.

Utställningen har vandrat genom Sverige sedan 2008, då den hade vernissage i Kalmar. Sedan dess har den visats på knappt 40 platser i landet, och responsen har varit positiv.

– Den vanliga reaktionen är att man blir glad. Den berör någonting som får en att känna någon slags glädje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.