Foto: SVT

Coronaoron: Färre anhöriga på begravningarna i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Oron för coronaviruset påverkar nu alla områden i samhället.
– Vi förbereder olika scenarior, säger Per Gustafsson, kyrkogårdschef i Örebro Pastorat, där en krisledningsgrupp nu träffas tre gånger i veckan.

Oron för coronaviruset innebär nu att färre anhöriga kommer till begravningarna.

– Det är också färre som bokar minnesstunder efteråt, men hittills har inga begravningar avbokats, säger Per Gustafsson.

Kyrkogårdsförvaltningen i Örebro har 39 anställda på helår och närmare 90 under högsäsong, som arbetar med kremering, gravsättningar, gravskötsel, gräsklippning, rensning med mera.

Fler sjukskrivna än vanligt

– Vi har nu fler sjukskrivna än vanligt, och det kritiska är just att vi inte ska klara bemanningen, som till exempel administration och grävmaskinister. Annars klarar vi av verksamheten.

I förvaltningens beredskapsplan förbereds nu olika scenarior. Begravningsuppdraget är samhällsviktigt, och man kan komma att behöva prioritera och ställa om verksamheten för att klara sitt uppdrag.

– Arbete hemifrån, extern hjälp från entreprenörer för gravgrävning om det blir aktuellt, och omställning till andra arbetsuppgifter är några delar i den plan vi arbetar utifrån.

Krematoriet stängt

I dagsläget bedöms inte den pågående ombyggnationen av krematoriet ställa till problem – om behovet skulle öka.

– Krematoriet är nu stängt och vi transporterar kistor till närliggande krematorier. Det kan bli problem om de får personalbrist, därför förbereder vi oss för att kunna hjälpa till.

Branschorganisationen, Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund, rekommenderar nu att man hittar samarbeten mellan församlingar och personal i hela landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet