Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Felsägning i klippet: Det är endast 33 procent av gymnasieeleverna som i en undersökning uppgett att de gillar skolmaten. Foto: TT/SVT

Felaktiga uppgifter i skolmatsdebatten – inte färre som äter sedan mer vegetariskt infördes

Uppdaterad
Publicerad
Karolina Wallström (L) har i veckan väckt debatt om skolmaten i Örebro efter att hon uttryckt att det är för mycket vegetarisk mat och menat att många elever inte äter skollunchen. Men när SVT Nyheter Örebro tittar närmare på om färre elever verkligen äter i skolan sedan Örebro kommun introducerade mer vegetarisk kost så stämmer inte det.

Det började med ett Facebookinlägg där Karolina Wallström ifrågasatte skolmaten på sin sons gymnasieskola. Där skriver hon bland annat att hon anser att maten som serveras mer verkar passa på en vegetarisk restuarang och att många elever äter inte skollunchen. Inlägget har fått stor spridning och Wallström har intervjuats i flera riksmedier.

– Det är lite för mycket vegetarisk mat för mig. Jag tror vi måste gå lite långsammare fram med att införa vegetarisk mat, sa hon tidigare till SVT Nyheter Örebro. 

Karolina Wallström har även hänvisat till en rapport där endast 33 procent av gymnasieeleverna i Örebro kommun uppgett att de tycker om skolmaten.

Facebookinlägget som startade debatten. Foto: Skärmdump

Ingen större minskning

Det var 2014 som styrande politiker i Örebro satte upp målet att minska kommunens klimatbelastning bland annat genom att introducera mer vegetarisk kost i skolan. SVT Nyheter Örebro har begärt ut siffror från måltidsenheten i Örebro kommun och de visar att det i flera år varit mellan 68 och 63 procent av gymnasieeleverna som äter skolmaten.

Margareta Borg, förvaltningschef på Örebro kommun.

Enligt Margareta Borg, chef på förvaltningen för förskola och skola, går det därför inte att säga att färre antal elever äter maten sedan mer vegetariskt introducerades i skolmatsalarna.

– Nej, det kan man inte säga. Det är en liten nedgång, men det kan bero på anda saker. Exempelvis finns nu alla gymnasiekolorna i centrum. Då finns det möjligheter att äta på annat sätt, säger hon.

Olika siffror

När SVT Nyheter Örebro möter Karolina Wallström på rådhuset uppger hon att hon inte sett siffrorna tidigare.

– Jag förhöll mig till att det bara är 33 procent av eleverna som gillar skolmaten, säger Wallström.

Har du inte bidragit till att sprida en felaktig bild att elever inte äter skolmat?

– Jag har spridit bilden att 33 procent gillar skolmaten och det är en oerhört låg siffra. Om det är 35 procent som inte äter skolmaten så är det en jättehög summa det också.

Inget underbetyg

Men Margareta Borg är inte förvånad över att det bara är mellan 68 och 63 procent av eleverna på gymnasiet som äter maten.

– Den är elevgruppen är unga vuxna och de väljer själva var de äter sin lunch, säger hon.

Så du tycker inte det är ett underbetyg till skolmaten?

– Nej, det tycker jag inte. Men naturligtvis är vi angelägna att höra oss för vad eleverna tycker om skolmaten och vi ska göra en bredare undersökning.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer