Foto: Thomas Wedin/SVT

Utskrivningsklara patienter kvar färre dagar på sjukhus

Publicerad

Efter att en ny lag infördes i januari 2018 har antalet dagar där utskrivningsklara patienter stannar kvar på sjukhus minskat kraftigt i Region Örebro län.

Den 1 januari trädde en ny lag om samverkan vid utskrivning från sjukhus i kraft. Syftet är bland annat att en patient med behov av fortsatta insatser ska skrivas ut från den slutna vården snabbare, efter att personen bedömts vara utskrivningsklar av läkare.

Efter att lagen infördes har antalet dagar, där utskrivningsklara patienter vistas på sjukhus, minskat i Region Örebro län. År 2017 handlade det om totalt 18 679 dagar, under förra året var motsvarande siffra 8 065.

– Den stora fördelen är att patienten kommer hem till någon hemmiljö, antingen till korttidsboende, äldreboende eller faktiskt hem med stöd i hemmet. Då får man den hjälp man behöver på ett bättre sätt än man får på sjukhus. För i kommunerna är man ju expert på den typen av omvårdnad, säger Karin Sundin (S), regionråd samt ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Staplarna visar att antalet dagar där personer som är mediciniskt färdigbehandlade fått stanna kvar på sjukhus, minskat. Foto: SVT GRAFIK

Utskrivningssamordnare på sjukhusen

Redan innan lagen trädde i kraft förberedde man sig i regionen. På de tre sjukhusen finns till exempel utskrivningssamordnare som tidigt när patienten kommer till sjukhus för en dialog med kommunen som patienten är folkbokförd i, samt vårdcentralen.

– Det är för att tidigt trygga att det finns en kedja kring patienten när den väl kommer vara medicinskt färdigbehandlad från sjukhusets sida.

Finns jobb kvar att göra

Har lagen haft någon inverkan på minskningen av utskrivningsklara dagar?

– Ja det har den, den har tvingat oss till en mer effektiv samverkan, som vi kanske hade behövt jobba med lite tidigare. Men det blev väldigt tydligt för oss när lagen kom att vi måste kroka arm på ett bra sätt.

Men det finns jobb kvar att göra, menar Karin Sundin. Och i en tid med tuffa ekonomiska tider följer också utmaningar.

– Dels är det tufft i flera av våra kommuner att se till att man har tillräckligt med platser på korttidsboende och äldreboende, det arbetet pågår i alla våra kommuner för att se till att klara det i tuffa ekonomiska tider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.