I klippet hänger vi med ornitologen Magnus Friberg när han räknar örnar vid Öby kulle. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Färre örnar vid årets räkning – påverkades av den milda vintern

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har det räknats örnar vid ett nittiotal platser vid och omkring Hjälmaren, Mälaren och Vättern. 127 stycken observationer gjordes vilket är färre än förra året – men havsörnarna i Sverige mår bra.

– Örnarna var i princip borta ett tag på grund av miljögifter, nu går det bättre för dem, säger Magnus Friberg, ornitolog i Örebro.

Han sköter räkningen vid Öby kulle vid Kvismaren, våtmarksområdet utanför Örebro. En av de 89 platser som ingår i den årliga örnräkningen.

– Jag tror inte jag kommer att få se så mycket örn på grund av det milda vädret, de behöver inte samlas här för att hitta mat, säger Magnus Friberg.

Havsörnen

Vid en inventering 1940 noterades 40 häckande par i hela Sverige. Det låga antalet var ett resultat av jakt och utsläpp av bland annat PCB och DDT i vattendragen. Efter att de kemikalierna förbjöds på 1970-talet återhämtade sig havsörnen. I början av 70-talet startade också Naturskyddsföreningen projekt Havsörn vilket hjälpte arten ytterligare. Idag finns omkring 800 par havsörnar i Sverige.

Källa: Fältstationen Rördrommen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.