Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Payam Ceghafi ser antalet patienter som vårdas för covid-19 ut att minska just nu. För personalen är situationen dock fortsatt pressad. Foto: SVT

Färre vårdas för covid-19 – vården ändå hårt pressad

Uppdaterad
Publicerad

På USÖ märker man just nu en liten minskning i antalet patienter som måste vårdas på sjukhus för covid-19. Dessutom är patienterna mindre sjuka än vid tidigare vågor. Trots det är vården under hårdare press än någonsin under pandemin.

Alla patienter som kommer in för vård på USÖ testas för covid-19. Därför kan det se ut som att antalet personer som vårdas för covid-19 är högre än vad det egentligen är.

– Vi har patienter som visserligen har covid-19 men som inte kräver någon vård. Däremot är de kanske här för ett brutet ben, förklarar Payam Ceghafi som är ordförande för den regionövergripande gruppen för covidvård.

Istället verkar det just nu som att antalet patienter som måste ha hjälp för covid-19 minskar. Dessutom är de inte lika sjuka eller vårdas lika länge.

Ändå är vården under värre press nu än någonsin under pandemin. Hör Payam Ceghafi förklara varför i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet