Foto: Thomas Johansson/TT

Fastighetsbolag sanerade inte mögel och fukt – 100 000 kronor i vite

Publicerad

Ett bolag i Hällefors får betala vite på 100 000 kronor efter att de inte åtgärdat fel inom utsatt tid som miljökontoret vid Samhällsbyggnad bergslagen uppmärksammat bolaget på. Det handlar om mögliga och fuktskadade badrum och dålig ventilation i två lägenheter.

Den första inspektionen gjorde miljökontoret i november 2016, redan då noterades fuktskador och mögel, och bolaget fick till sista augusti 2017 på sig att åtgärda problemet.

Företaget klarade inte av att möta de kraven utan bad om mer tid, vilket de fick. Det nya datumet blev 31 december 2017, men när den dagen kom var bolaget inte klara.

Risk för de boendes hälsa

Då beslutades det att företaget skulle betala vite samt åtgärda och renovera badrummen.

– Vi bedömde att det fanns hälsorisker förenade med mögel och fuktskadorna, säger Karolina Lönn som är miljöinspektör vid Samhällsbyggnad bergslagens miljökontor.

Däremot har ingen av de boende i någon av de två lägenheterna rapporterat in några negativa hälsoeffekter ännu.

Saneringen har kommit igång

Enligt Karolina Lönn var senaste inspektionen i slutet av november förra året. Då ska de ha börjat åtgärda en av lägenheterna och flyttat de boende i den andra till en annan lägenhet.

– Sedan dess har de säkert blivit klara med i alla fall den första.

SVT Nyheter Örebro har sökt fastighetsägaren för en kommentar, men inte lyckats nå denne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer