Amanda Höjer blev sängliggande i veckor efter att hon drabbades av hjärnhinneinflammation efter ett fästingbett. Foto: Mikael Åberg/SVT

Fästingbett gjorde Amanda allvarligt sjuk

Publicerad

Virussjukdomen TBE breder ut sig i landet. För gravida Amanda Höjer resulterade smittan i en hjärnhinneinflammation.
– Huvudvärken går inte att beskriva, den är hemskt, säger hon.

23-åriga Amanda Höjer bor med sin sambo och parets hundar i en villa utanför Fjugesta i Örebro län. Hon väntar parets första barn och när hon i sjätte månaden drabbades av extrem huvudvärk och feber sökte hon sig till vården.

– De trodde först att det kunde ha med graviditeten att göra, men efter att flera prover togs konstaterades att jag hade fått TBE och hjärnhinneinflammation.

Gick snabbt

Amanda Höjer var mycket svag. Hon klarade knappt av några ljud eller andra intryck, och slog aldrig på teven under de tre dygnen hon låg inlagd på Universitetssjukhuset i Örebro.

– Jag sov mest, och åt ingen mat. Så det gick förhållandevis snabbt, säger hon.

Inget botemedel

Eftersom TBE är en virussjukdom finns inget botemedel, och Amanda Höjer var därför under observation på sjukhuset under de svåraste dagarna.

Hon kom hem från sjukhuset på midsommarafton, men tröttheten har hållit i sig och hon har varit sjukskriven i nästan en månad. Innan hon fick diagnosen slogs hon aldrig av tanken att hon smittats av TBE eftersom hon aldrig märkte när hon blev fästingbiten.

– Det är antagligen min hund Greta som tagit med sig fästingen in, och så har den suttit på mig en kort stund.

Sover med Greta

Den som drabbas av TBE blir immun från sjukdomen för resten av livet.

– Det är det enda positiva. Min sambo vill inte att Greta ska få sova i sängen, men nu när jag redan har haft TBE går det ju bra. Han kan ju i och för sig fortfarande bli smittad, avslutar Amanda Höjer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer