Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finska självständighetsdagen firas i Karlskoga. Foto: Martin Heppich/SVT

Finlands självständighetsdag firas i Karlskoga: ”En högtidsdag”

Uppdaterad
Publicerad

Finlands blåvita flagga är hissad i Karlskoga idag, den 6 december. Detta för att uppmärksamma att det är Finlands självständighetsdag, en dag som firas i kommunen.

Sverigefinnar är en av Sveriges fem nationella minoriteter, och för tio år sedan blev Karlskoga kommun ett finskt förvaltningsområde. Under jubileumsåret har det firats lite extra med aktiviteter som kan knytas till det finska språket, kulturen och seder. Och idag, den 6 december, firar man alltså Finlands självständighetsdag.

– Det är en högtidsdag, då kommer man ihåg alla krigsveteraner som kämpade och kanske stupade i krigen. Man kan inte jämföra dagen med 17 maj i Norge, säger Anne Ågren, minoritetsstrateg i Karlskoga kommun.

I klippet hör du mer om vad som händer i Karlskoga vid firandet av Finlands självständighetsdag.

• I Örebro län ingår fem kommuner i det finska förvaltningsområdet; Degerfors, Kalrskoga, Lindesberg, Hällefors och Örebro.

• Att vara ett finsk förvaltningsområde innebär att finskspråkiga kommuninvånare har särskilda rättigheter som regleras i Nationella minoritetslagen. Det kan till exempel handla om rätten att använda finska vid myndighetskontakter och att få beslut översatta. Man har också rätt till äldreomsorg och förskola på finska. 

• Totalt är 66 av Sveriges 293 kommuner anslutna till förvaltningsområdet för finska.

• Kommuner som ingår i förvaltningsområdet för finska får statsbidrag.

Källa: minoritet.se och Lindesbergs kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finska förvaltningsområden

Mer i ämnet