Foto: SVT/Caroline Larsson

Elevflytt till Laxå blir valfråga för (KD)

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring flytten av elever från Finnerödja skola till Centralskolan i Laxå blir en valfråga. Nu lovar oppositionen att riva upp flyttbeslutet om de får majoritet i valet.

– Det är också en skolskjutsfråga, säger Malin Johansson, vars barn är berörda av beslutet. En del barn får ju åka 1,5 timmar enkel väg för att komma upp till skolan på morgonen. Det kanske är okej om man är lite äldre men för en tioåring så är ju 1,5 timmar ganska lång resa. Man vill ju ha den här skolan i samhället.

Ratade folkomröstningen

Förslaget att flytta de 43 eleverna i årskurs 4-6 från Finnerödja skola till Centralskolan i Laxå väckte ilska bland föräldrar, som drev igenom en folkomröstning. 44 % av kommuninvånarna gick till vallokalen och resultatet blev ett starkt Nej. Men trots det valde den Socialdemokratiska majoriteten ihop med Folkpartiet att strunta i folkomröstningen och genomföra flytten i alla fall. En stor besvikelse, menar Frida Eriksson, som vill att hennes barn ska gå på Finnerödja skola.

– Vi såg det som omöjligt att tillskapa de resurser som behövdes för att följa den här folkomröstningen, säger Tommy Holmqvist (S).

”Finnerödja behöver mellanstadium”

Sen terminstarten går eleverna på sin nya skola i Laxå, drygt en mil bort. Nu går Kristdemokraterna till val på att riva upp det fattade beslutet och låta årskurs 4-6 återgå till Finnerödja skola till nästa läsår.

– Mellanstadiet behövs i Finnerödja och Finnerödja behöver ett mellanstadium, säger Bo Rudolfsson (KD)

Men Socialdemokraterna tycker inte det är realistiskt.

– De säger inte hur de ska finansiera det här, säger Tommy Holmqvist (S). De säger att de finns resurser men att vi inte använder de rätt. De pengarna finns inte.

Är du orolig att denna skolan ska göra att ni tappar röster i valet?

– Orolig och orolig, det kan bli så. Men då har vi alla i fall stått upp för det vi tror på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kommunresan - Valet nära dig

Mer i ämnet