Fler antagna till Örebro universitet i höst – flest vill läsa kriminologi

Publicerad

I dag får alla som sökt till universitet och högskola i höst besked om de är antagna eller inte. Örebro universitet har fler antagna än föregående hösttermin. Populärast av utbildningarna är kriminologi.

Örebro Universitet är ett av 18 universitet och högskolor som fler sökt till i första hand i höst. I dag får 14 456 studenter besked att de antagits till någon utbildning i Örebro.

– Väldigt roligt att förstahandssökande ökat. Jag hoppas att det visar på att vi är populära och har utbildningar med kvalitet, säger Klas Öberg, biträdande universitetsdirektör vid Örebro Universitet.

Kiminolog och läkare

Klart populärast är kriminologiprogrammet som har 699 förstahandssökande. Störst ökning av förstahandssökande står läkarprogrammet för som har 473 sökanden. Det är en ökning med 43 procent i jämförelse med föregående hösttermin.

– Förklaring till att kriminologiprogrammet är populärt är att vi ger en speciell inriktning. När det gäller ökningen på läkarprogrammet så tror jag att det har att göra med att det bara är sju lärosäten som ger den och att vi blir mer kända.

Ligger högt i landet

Läkarprogrammet och juristprogrammet i Örebro finns med på listan över de 20 mest sökta utbildningarna i Sverige.

– Det finns säkert andra utbildningar som vi har svårt att få sökande till, men vi har fokuserat mycket på utbildningar där det finns en god arbetsmarknad, säger Klas Öberg.

Fakta

Visa

Populäraste programmen vid Örebro universitet höstterminen 2019:

  1. Kriminologiprogrammet (669 förstahandssökande)
  2. Juristprogrammet (537 förstahandssökande)
  3. Läkarprogrammet (473 förstahandssökande)
  4. Socionomprogrammet  (394 förstahandssökande)
  5. Sjuksköterskeprogrammet ( 347 förstahandssökande)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer