Foto: Thomas Wedin/SVT

Fler besöker Örebro konserthus

Uppdaterad
Publicerad

Örebro konserthus har fått ett uppsving sedan renoveringen. Nya verksamheter lockar fler besökare.

I december återinvigdes Örebro konserthus efter omfattande ombyggnationer. Sedan dess har man haft 27 000 besökare. Det är 5 000 fler jämfört med samma period innan renoveringen påbörjades.

– Jag tror att man har sett denna byggnad växa på höjden och på längden och undrat vad ska det bli här och att det ska bli spännande att komma hit och sedan har det blivit verklighet. Vi såg ett väldigt stort intresse på vårt öppet hus, det var tusentals som bara välde in och stannade kvar hela dagen, säger Beryl Lunder, vd för Örebro Konserthus.

Musik och kultur i Örebro

Ny mötesverksamhet

Den nya konsertsalen sväljer 50 fler åhörare än den gamla och Svenska kammarorkesterns spelningar har hittills i år lockat tre tusen fler besökare än tidigare, men det finns också nya dragplåster.

– Dels har vi en restaurang med uteservering som man kan besöka även om man inte ska gå på konsert. Dels har vi en helt ny mötesverksamhet. Man kan komma hit och ha möten och konferrenser, och vi har haft över 4 000 mötesbesökare som vi aldrig har haft tidigare, säger Lunder.

Kostat över 100 miljoner kronor

För att locka fler unga besökare har man också satsat på lokaler för barn- och ungdomsverksamhet på övervåningen.

Drygt 100 miljoner kronor har konserthusets ansiktslyft kostat och enligt en av husets flitigaste besökare är resultatet en fullträff.

– Det är öppet, ljust och det är vänligare. Jag personligen tycker att akustiken i lokalen är klart bättre än tidigare, så jag är nöjd, säger Ingeborg Rydin i Svenska kammarorkesterns vänner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Musik och kultur i Örebro

Mer i ämnet