Det behövs mer tall i länets skogar för att vi ska få en livskraftig skog och älgstam, samtidigt planteras allt mindre tall eftersom skogsägare vill undvika tallangrepp av skogens djur. Foto: TT

Fler djur i skogen ökar trycket på tallarna

Publicerad

Det behövs mer tall i länets skogar för att vi ska få en livskraftig skog och älgstam, samtidigt planteras allt mindre tall eftersom skogsägare vill undvika tallangrepp av skogens djur.

Rikard Sandström från Skogsstyrelsen berättar att länet sedan tidigare haft en stark älgstam. Det som har hänt på senare år är att det etablerats stora populationer av dovhjort, kronhjort och dovhjort. Det innebär i sin tur att konkurrensen om tallarna som föda ökar. 

Därför är han nu ute med skogsägarna och pratar om behovet av att plantera mera tall.

Betonar vikten av andra träslag också

Ingemar Karlsson är skogsförvaltare och jägare. Han håller med om att man ska plantera tall, men trycker samtidigt på vikten av att ha en balans i vad som planteras.

– Framförallt gäller det att ha mycket foder till djuren, det är en del av skogsbruket, säger han. 

Med foder menar han andra träslag än tall – till exempel rönn, asp, sälg, ek och en. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.