Foto: TT

Dopningsmottagningen fördubblar antalet vårdplatser

Publicerad

Ångest, minskad sexlust och hjärtproblem är några av de problem du kan få av att missbruka anabola steroider. Experter menar att missbruket breder ut sig, och nu kommer fler att kunna få vård på den nationella mottagningen i Örebro.

Dopningsmottagningen är en specialistmottagning som tar emot patienter från hela landet. Den yngsta inskrivna patienten är 15 år, de flesta är män mellan 25 och 30 år.

– De flesta söker för nedstämdhet, depression, humörsvängningar och potensproblem, säger Kurt Skårberg, kurator vid Dopningsmottagningen.

Från 45 till 80

Det vanligaste dopningspreparatet är anabola androgena steroider som bland annat kan leda till hjärtförstoring, hjärtinfarkt, depression, blodproppar, förminskade testiklar och bröstkörteltillväxt. Just nu finns 45 vårdplatser på Dopningsmottagningen. Under året ska de utökas till 80 platser och behovet av vård är stort menar Kurt Skårberg.

Kurt Skårberg

Se hela inslaget: Dopningsmottagningen fördubblar antalet vårdplatser

– Det finns ingen hjälp alls att få i princip mer än här i Örebro, om man har tur så kommer man som i Stockholm till en mottagning där man har kunskap om fysiska problem men i övrigt finns ingen hjälp mer än allmänläkare, säger han.

Specialistvård på fler orter

Omkring 70 procent av patienterna på Dopningsmottagningen kommer från andra län än Örebro och man kan söka direkt eller komma vi remiss från en annan vårdgivare. Patienterna får tillgång till bland annat hjärtläkare, sjukgymnast, hudläkare, hormonläkare och psykiater. Behovet av vårdplatser är stort menar Kurt Skårberg. 

– Problemet ökar, det säger alla som känner till något om den här branschen, som jag ser det borde det finnas specialistvård på åtminstone fyra, fem platser i Sverige, säger Kurt Skårberg.

Ökat användande

Hur vet ni att det är fler som använder?

– Tittar man på Internet så ser man oerhört många försäljare, när vi träffar patienter så får vi information via dem att det är hur många som helst som använder steroider. De ser ett ökat användande på gymmen bland ungdomar och tjejer, säger Kurt Skårberg

Varför tror du att fler dopar sig?

– Jag tror att det är en oerhört utbredd tanke om att man ska ha en snygg kropp och man ska ha en snygg kropp snabbt, säger Kurt Skårberg.

Dags för ny kartläggning

Erfarenheterna från sjukvården visar ett ökat missbruk av anabola steroider. Det slås fast  i ”Dopning, översikt, vård och behandling” som är slutrapporten från Nationellt kompetensutvecklingsprojekt för dopningsproblematik (NKD) från förra året. Hur många som använder dopningsmedel är svårt att uppskatta enligt rapporten.

Den senaste officiella bedömningen gjordes av Missbruksutredningen, som uppskattade antalet frekventa användare till drygt 10.000 användare under 2009 och 2010.

Det är hög tid att göra en ny nationell kartläggning av antalet användare, både experimentella och frekventa eftersom siffrorna från Missbruksutredningen är för lågt räknade idag, menar NKD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dopning

Mer i ämnet