Försvarsmakten storsatsar för att locka fler kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

I dag på kvinnodagen gjorde Försvarsmakten en drive för att locka fler kvinnor till sin verksamhet.

Av de 20 000 personer som i dag arbetar inom Försvarsmakten, är bara 16 procent, eller ungefär 3 500 personer, kvinnor. Regeringen har som krav att det ska bli mer jämställt, vilket innebär minst 40 procent kvinnor.

– Jag tror att det är få kvinnor som söker sig till Försvarsmakten för att det upplevs som en mansdominerad arbetsplats – vilket det också är, säger Maja Pettersson, yrkesinformatör, med grund som transportsoldat.

Maja Pettersson, Försvarsmakten Foto: Thomas Wedin / SVT

Vill göra nytta

Själv kom hon med 2015 och menar att det bästa är kamratskapen, den stora variationen och att man gör nytta.

– Man behöver inte vara någon superhjälpte för att komma med, men man ska ha en bra grundträning. Jag sökte mig hit för att jag ville ha en personlig utveckling – och det tycker jag att jag fått.

Hon förstår om många tjejer skräms av lumparhistorier och tror att just bristen på kvinnliga förebilder också kan göra det svårt för nya kvinnor att förstå att Försvarsmakten kan vara något för dem.

Fysiska och psykiska krav

För att få söka till Försvarsmakten måste man vara 18 år, svensk medborgare och ha godkända gymnasiebetyg i svenska, matte och engelska. Man får inte heller finnas med i belastningsregistret. Vid mönstring görs olika test, både fysiska och psykiska, som ger poäng. Det krävs olika saker för olika tjänster.

– Som tjej kontra att vara kille tycker jag inte att det är någon större skillnad. Vi utför samma arbetsuppgifter och har samma krav. Det funkar jättebra, säger Maja Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.