Här vill kommunen skapa fler odlingslotter

Uppdaterad
Publicerad

Fler ska få odla i Örebro. För trots att staden växer ska det finnas rum att stoppa fingrarna i jorden.

Örebro kommun planerar fyra nya odlingsområden i Ladugårdsängen, Vivalla, Oxhagen och ett utanför stan, i Garphyttan.

Foto: SVT

– Vi pratar ju väldigt ofta om att vi förtätar och att vi blir fler, men vi behöver också behålla olika delar av det gröna. Odling är en del av det. Fler och fler bor ju i lägenheter och det ska finnas möjlighet att odla mat och vara nära det. Vi har planerat in att fortsätta arbeta med odlingslotter i vår översiktsplan, säger Ullis Sandström (S) ordförande för Programnämnd samhällsbyggnad.

En miljon kronor finns avsatta i år för varje område, men det är inte klart hur områdena ska utformas vare sig i storlek eller antal lotter.

– Förhoppningsvis borde vi kunna börja jobba med det här efter sommaren, men i vilken ordning områdena blir av har jag svårt att svara på, säger Ullis Sandberg (S).

Kö i Baronbackarna

Nayil ”Nalle” Alp, som är ordförande för odlingslottföreningen i Baronbackarna säger att väntetiden för en lott där ofta är från något år till flera år. Han tycker att det är bra att kommunen vill skapa nya områden.

– Det är många som vill odla. Om Örebro kommun hjälper dem och gör nya områden, eller större områden, då finns det folk.

Varför gillar man det, tror du?

 - Ja, man kommer hit, man glömmer bort jobbet ett tag eller bekymmer och problem. Då har de bara fokusering här, sina ögon och händer på den här fina, vackra jorden, där de sår grönsaker som de vill ha. Man gör någonting och är med, istället för att glo ut genom ett fönster.

Fakta kommunala odlingslotter i Örebro

Visa

Pris för en lott: mellan 250 och 800 kronor per år. 

Väntetid: i Brickenbacken finns det lediga platser, men på flera andra håll är det kö. Väntetiden varierar från ganska snabbt till några år.

Befintliga områden: Adolfsberg,  Baronbackarna, Brickebacken, Karlslund, Mellringe, Oxhagen och Vivalla/Lundby. Totalt 300 kommunala odlingslotter i dagsläget.

Planerade områden: Garphyttan, Oxhagen, Vivalla och Södra Ladugårdsängen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimat och miljö - SVT Örebro

Mer i ämnet