Foto: SVT/Montage

Många kvinnor söker skydd mot hot och våld

Uppdaterad
Publicerad

Hot och våld mot kvinnor har blivit ett växande problem i Karlskoga. Kommunen har märkt av en kraftig ökning av fall där kvinnor blivit hotade eller misshandlade av sina män.

– Vi märker ju att många söker hjälp hos oss och behöver skydd, ett skyddat boende till exempel. Så många skyddade boende som vi beviljat i år har vi inte gjort tidigare så där ser vi en ökning, säger Unni Johansson som är områdeschef inom socialförvaltningen.

Under det senaste året har många kvinnor sökt hjälp hos socialförvaltningen då de blivit hotade och misshandlade av sina män. I vissa fall har hotbilden varit så stark så att kvinnor och barn tvingats flytta från kommunen och bli placerade i skyddade boende.

– Våld i nära relation är ett folkhälsoproblem och det förekommer i alla samhällsklasser och bland väldigt många och det är vissa grupper som är väldigt utsatta.

Ska se över budget

Kommunen har tidigare haft en låg kostnad kopplat till kvinnofridsärenden. Men under senaste åren har den stigit till miljonbelopp. Hittills i år över 2.5 miljoner kronor. Största kostnaden är för skyddade boenden.

– Kostnaden för kvinnofridsärenden har ökat väldigt mycket så vi måste se över den kostnaden och se över budget för det har vi inte haft tidigare år, säger Unni Johansson.

Socialförvaltningen ska nu utreda vad ökningen beror på.

– Vi vet ju inte om våldet har ökat eller om det är benägenheten att söka hjälp och anmäla som har ökat, säger Unni Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer