Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens presstalesperson, Diana Qudhaib, uppmanar äldre personer att vara vaksamma med anledning av flera fall av bedrägerier och stölder i Örebro den senaste tiden. Hör mer i videoklippet. Foto: Jonas Fiskaare /SVT

Flera fall av grova brott mot äldre

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dygnen har flera äldre, företrädesvis kvinnor, utsatts för brott i Örebro. Personer har utgett sig för att vara poliser och har i vissa fall lyckats ta sig in i bostäder och stjäla värdeföremål.

– Vi har fått kännedom om nio fall sedan i lördags, där äldre kontaktats av personer som ibland uppgett att de ringer från polisen, säger Diana Qudhaib, presstalesperson vid polisen region Bergslagen.

I fem ärenden har brott konstaterats och fyra av dem har varit försök, där företrädesvis äldre kvinnor blivit utsatta i södra och östra delen av centrala Örebro.

– De blir uppringda av en man som uppger sig ringa från polisens ledningscentral som hävdar att det inte är säkert för kvinnan att ha värdesaker hemma och att polisen måste komma och fota värdesaker eftersom det är mycket stölder i området.

Bestulna på värdeföremål

Därefter har de fått besök av två män i uniformsliknande kläder och i samband med det har flera av kvinnorna blivit bestulna på smycken, bankkort och kontanter.

I samband med upploppen i Sveaparken stals utrustning ur polisens fordon. Kan det vara något som använts här?

– Det kan jag inte svara på, för det är ingenting jag fått information om i just de här fallen.

I de fall där personer blivit av med värdeföremål har anmälan om grov stöld upprättats. Ingen misstänkt är gripen. Polisen uppmanar personer att vara vaksamma och kritiska mot okända besökare.

– Be om legitimation och kontakta polisen, säger Diana Qudhaib.

Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Under tiden du kontrollerar personens ID-handling, gå in i bostaden och lås dörren med besökaren kvar utanför.

Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.

Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det.

Förvara helst inte stora summor pengar hemma.

Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.

Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.

Fotografera gärna dina värdesaker och se över hur du förvarar dem.

Om du vet vilka de här personerna är, eller har någon annan information som kan hjälpa oss att få tag i dessa personer, kontakta Polisen på 11414 och säg ”Tips” i talsvar. Om du tror att du ser ett pågående brott, ring 112 och be att få tala med Polisen.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer