Ensamkommande som inte går på en gymnasieutbildning, söker uppehållstillstånd och fyllt 18 år kan behöva flytta ofrivilligt. Foto: SVT

Flera i klassen kan flyttas ofrivilligt

Uppdaterad
Publicerad

Ensamkommande som fyllt 18 år och inte studerar på gymnasiet kan tvingas avbryta sina studier om de inte hittar ett eget boende. Kommunen har ingen skyldighet att hitta boende och Migrationsverket beslutar var de ska befinna sig under asylprövningen.

Naeim går på språkintroduktion med yrkesinriktning på Virginska gymnasiet i Örebro. Idag utför de kompressionstest på en bil på yrkesinriktningen Fordon. Han har fyllt 18 år och har ännu ej fått uppehållstillstånd.

Hittar han ingenstans att bo i Örebro finns nu risken att han måste flytta från staden.

– Jag vill stanna här. Jag vill gå i skolan, läsa svenska och jobba som mekaniker, säger Naeim Hosseini.

Naeim Hosseini vill stanna i Örebro. Foto: SVT

Om ensamkommande ungdomar som fyllt 18 år inte studerar på gymnasiet, hjälper inte kommunen till med att ordna boende.

Studerar de något annat än en gymnasieutbildning så är det Migrationsverket som ska stå för boendet under asylprövningen.

Kan hamna var som helst

Flera i klassen befinner sig i samma situation och riskerar att hamna på något av Migrationsverkets boenden var som helst i landet.

– Jag hoppas jag får stanna i Örebro. Jag vill inte flytta till någon annan stad. Till exempel i norra Sverige. Vad ska jag göra där? Säger Gulagha Hassani.

Inte bara skolbänk

På skolan får de, samtidigt som de lär sig svenska, en introduktion till en yrkesutbildning som gör att de känner sig mer engagerade.

– De sitter kanske väldigt länge på den skolbänken utan att riktigt komma vidare, så det här har ju varit ett lyft för de här ungdomarna. De verkar må mycket bättre än vad de gjorde tidigare, säger Susanne Lingårdh som är lärare.

Boendet nyckel för att få stanna

Kommunen beklagar att Migrationsverkets regler gäller, men säger att om boende kan ordnas finns fortfarande möjligheten att få gå kvar på utbildningen.

– Har man en vän, anhörig, eller släkting i Örebro så får man vara kvar i Örebro och då får man gå kvar på utbildningen, säger Per-Åker Sörman (C), kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.