Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stor köbildning på stortorget i Örebro när vårvädret tittar fram. Kristian Hellström enhetschef på miljökontoret i Örebro kommun kommenterar vad kommunen har för ansvar. Foto: Nick Strömgren/SVT

Vårvädret lockade örebroare till stan – eget ansvar att följa restriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att vårvärdet kommit har allt fler människor tagit sig till uteserveringarna i centrala Örebro, trots den höga smittspridningen. Örebro kommuns miljökontor har tillsyner på uteställena och har mer att göra nu än för någon månad sedan.

Miljökontoret i Örebro kommun hade tidigt gjort sig redo och tittat väderleksrapporten för att vara förberedda om det blev trängsel på stan. Under helgen gjorde de flera tillsyner.

– Vi var ute på tio ställen på fredagen och fem på söndagen, både på uteserveringar och gallerior. Det finns i alla fall fyra av dessa ställen som kommer få påpekanden, säger miljöchef Kristian Hellström.

Inte kommunens ansvar

Kommunen ansvarar för att se över trängsel eller kö på uteställen och Länsstyrelsen har tillsynen av bland annat butiker. På offentliga platser har ingen myndighet ansvar, utan där är det upp till var och en.

– Då är det ens eget ansvar att följa rekommendationerna, alla har en del att sköta i det här, avslutar Kristian Hellström.

I klippet hör du hans reaktion på bilderna av köerna på Stortorget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet