Foto: TT /SVT

Flera kommuner drabbade av möjlig IT-läcka

Publicerad

Alla kommuner som finns i den gemensamma IT-nämnden i Sydnärke har haft delar av sina datasystem exponerade på samma sätt som Lekebergs kommun.
– Vi har ett gemensamt system och det innebär att varje förvaltning nu måste anmäla den här incidenten, säger Madeleine Andersson, kommunchef i Askersund.

I onsdags valde Lekebergs kommunledning att agera när de fick kännedom om att en uppdatering i ett centralt datasystem i slutet av september visat på säkerhetsrisker. Bland annat fanns en möjlighet att ta sig in bakvägen.

Nu visar det sig att alla kommuner i Sydnärke som är inordnade under den gemensamma IT-nämnden som bildades 1 april 2014 kan vara drabbade.

Anmälan till Datainspektionen

Enligt kommunchefen i Askersund har incidenten hittills inte inneburit att de konstaterat några fall där uppgifter hamnat i orätta händer. Men Barn- och utbildningsförvaltningen i Askersund har nu gjort en anmälan till Datainspektionen.

– Vi är skyldiga enligt GDPR (EU:s nya dataskyddsförordning, reds amn) att anmäla den här typen av händelser. Vi har ett gemensamt system i Askersund, Laxå, Lekeberg och Hallsberg och det innebär att varje förvaltning som använder sig av systemet nu måste anmäla den här incidenten, säger Madeleine Andersson, kommunchef i Askersund.

GDPR står för General Data Protection Regulation och har ersatt den tidigare personuppgiftslagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer