Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialchef Maria Ståhl tycker att de incidenter som skett med deras leverantör av trygghetslarm är oacceptabla. Foto: Sofi Röjlar/SVT

Efter problemen med trygghetslarm – kommuner kräver ersättning

Publicerad

Försenade larm och larm som inte kommer fram alls. Det är vad som skett för de kommuner som har Tunstall som leverantör av trygghetslarm. Nu kräver flera kommuner i länet ersättning från företaget.

– Vi har ju fått sätta in tillsynsbesök hos våra mest sköra äldre, säger Maria Ståhl, Askersunds kommuns socialchef.

Flera kommuner i landet har haft problem med Tunstalls tryggshetslarm, något som Örebro läns kommuner inte varit förskonade mot.

Drabbade kommuner

De kommuner i länet som har Tunstall som leverantör är Askersund, Ljusnarsberg, Nora, Lindesberg, Halllsberg och Örebro.

– Vi kommer absolut kräva ersättning. Det har vi gjort förut när det inte fungerade som det skulle, säger Jessica Ölund, vikarierande socialchef i Lindesberg kommun.

De sex kommunerna är i olika skeden när det kommer till hur man ska fortsätta framåt. Några kommuner vet redan att de kommer begära ersättning och vissa har inte hunnit landa i ett beslut ännu.

Ska snarast ge svar

Johanna Thulesius på Tunstall skriver i ett mejl till SVT att de arbetar med att kommunicera med kommunerna.

”Vi kommer snarast ge svar på de frågor som Askersund har. Vi ringer nu alla kunder för att prata om det som hänt och göra plan för hur vi kan hjälpa till.”

I klippet ovan hör du socialchef Maria Ståhl om hur Askersunds kommun gått tillväga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

De otrygga trygghetslarmen

Mer i ämnet