Foto: Pontus Lundahl/TT

Flera ogiltiga kandidater på länets valsedlar

Uppdaterad
Publicerad

Flera av partierna i länet har kandidater på listorna som inte är valbara. När SVT granskar kandidaterna till kommunfullmäktige finns sju kandidater som är folkbokförda i en annan kommun.

För att få kandidera i höstens kommunval krävs att man samtycker till att kandidera och att man är folkbokförd i den aktuella kommunen.

Nu visar vår granskning att minst sju kandidater i länet inte är valbara på grund av att de är folkbokförda i fel kommun.

Toppnamnet i Laxå bor i Hällefors

Sverigedemokraterns enda kandidat i Laxå kommun heter Fredrik Dahlberg. Han bor för tillfället i Hällefors men han har planer på att ställa upp i valet.

– Jag ska eventuellt fllytta till Laxå, säger han.

För att kandidaterna ska få ställa upp i valet krävs att de flyttar till rätt kommun. Men enligt Skatteverket har tre av kandidaterna flyttat från sina valkommuner under den senaste månaden.

Moderaterna överrepresenterade

Förutom Sverigedemokraterna har Miljöpartiet och Kristdemokraterna varsin kandidat samtidigt som Moderaterna har fyra kandidater som inte är valbara.

– Jag blev uppringd och fick frågan om jag ville stå på listan. Jag svarade att jag bodde i Stockholm men de sa att det inte var några problem.

Tänker du flytta tillbaka till Hallsberg?

– Nej, eller inte just nu. Jag studerar och har två år kvar på min utbildning.

Moderaternas förbundsordförande Anders Åhrlin vet inte varför hans parti är överrepresenterat.

– Det kan vara så att någon rutin har brustit. Eller att en kandidat uppgett att den kommer att flytta till i kommunen innan valet. Om det är något som brustit och då rättar vi till det.

Hur tänker du att rättningen går till?

– Antingen får vi se över listan och föra ett samtal med personen eller så innebär det att personen inte blir valbar, säger Anders Åhrlin.

Här är kandidaterna

En man som kandiderar för Miljöpartiet i Hallsberg – bor i Örebro.

En man som kandiderar för Sverigedemokraterna i Laxå – bor i Hällefors.

En kvinna som kandiderar för Kristdemokraterna i Karlskoga – bor i Stockholm.

En kvinna som kandiderar för Moderaterna i Hallsberg – bor i Stockholm.

En kvinna som kandiderar för Moderaterna i Nora – bor i Karlstad.

En man som kandiderar för Moderaterna i Lindesberg – bor i Örebro.

En man som kandiderar för Moderaterna i Kumla – bor i Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.