Skolstrejkande ungdomar i Rom, Italien, håller en banderoll med ett porträtt av aktivisten Greta Thunberg. Under fredagen strejkades det för klimatet på många platser i världen. Foto: TT/Andreas Solaro

Flera Örebroforskare stödjer klimatstrejken: ”Viktigt att rörelsen får stöd från oss”

Uppdaterad
Publicerad

Sex Örebroforskare har skrivit under en debattartikel i Dagens Nyheter, där sammanlagt 270 svenska forskare stödjer Greta Thunbergs och andra skolungdomars strejk för klimatet.

I en artikel på DN Debatt skriver forskarna att det finns vetenskapliga stöd för de skolstrejkande ungdomarnas oro för klimatförändringarna, och att ungdomarnas krav är berättigade.

Forskningen har sedan hundra år tillbaka i tiden kunnat påvisa hur fossila bränslen påverkar mängden koldidioxid i luften och att det ger klimatförändringar. Tusentals vetenskapliga artiklar publiceras varje år som visar på samband och följder av människans påverkan på klimatet, skriver forskarna.

Liksom Greta Thunberg lyfter forskarna de kraftfulla åtgärder som behövs för att kunna nå målen om att begränsa den globala uppvärmningen i linje med Parisavtalet.

Skolk ses som en uppoffring för framtiden

Att ungdomarna väljer att inte följa skolplikten för att uppmärksamma klimatfrågor försvaras i artikeln med att de strejkar för rätten till sin framtid:

”Deras metoder må vara kontroversiella i vissas ögon, men de gör uppoffringen för att undvika betydligt större uppoffringar i framtiden.”

En av Örebroforskarna som skrev under debattartikeln är Erik Löfmarck som är lektor vid Örebro universitet och forskar inom sociologi.

– Jag tycker att det behövs en rörelse som tar de här sakerna på allvar. Och det är viktigt att rörelsen får stöd från oss som sysslar med forskning, säger Erik Löfmarck till SVT Örebro.

Deltog i Noramanifestation

Han håller just nu på att slutföra en studie om samernas situation i Sverige och hur deras livsstil påverkas av klimatförändringarna. I en annan studie undersöker han hur familjer hanterar utmaningar som uppstår när det gäller att fatta beslut som har en  miljöpåverkan – ska man ha dubbdäck, ska man åka på semester i Thailand, etcetera.

Erik Löfmarck bor i Nora och deltog själv i fredagens manifestation på stadens torg.

– Det allra mest centrala för min del är att klimathoten är ifrågasatta av personer som har andra intressen, men det rent vetenskapliga stödet är massivt och det tänker jag att det är viktigt att vi som är forskare deklarerar, säger Erik Löfmarck.

Örebroforskarna som skrivit under debattartikeln

Magnus Boström, professor, miljösociologi

Karin Gustafsson, docent, miljösociologi med fokus på FNs klimatpanel

Rolf Lidskog, professor, klimatpolitik

Erik Löfmarck, lektor, miljösociologi

Marcel Mangold, doktor i statsvetenskap

Maria Ojala, docent i psykologi med fokus klimat och unga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.