Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kenneth Johanesson trycker på att polisen eller annan myndighet aldrig ringer och begär någons personliga kod. Foto: SVT/Pontus Lundahl/TT

Polisen varnar för rullatorbedrägerier i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Nu varnar polisen i Örebro för en ny våg av vad man kallar ”rullatorbedrägerier”, efter att ett flertal äldre drabbats av den här typen av bedrägerier under sommaren och hösten.

Bedrägerierna går enligt polisen till så att bedragaren letar upp en person, gärna äldre, som använder rullator. Bedragaren tar reda på personens adress och telefonnummer. Därefter kontaktar bedragaren rullatoranvändaren, säger att rullatorn behöver bytas ut och bestämmer en tid när man ska komma på besök för att byta ut den.

På plats lurar sedan bedragaren till sig kontokortet, till exempel genom att säga att man inte behöver koden utan själva kortet för att ”låsa upp” en spärr och få ut rullatorn.

Försvinner med kortet – ringer upp och ber om koden

Bedragaren försvinner sedan med kortet och kommer inte tillbaka. I stället ringer en person till kortägaren och påstår sig komma från polisen, som upptäckt att kortägaren utsatts för ett kontokortsbedrägeri och nu behöver koden för att spärra kortet. När kortägaren då lämnar ut koden kan kontot snabbt tömmas på maxbeloppet för ett dagsuttag.

– Just det här är en relativt ny företeelse där kriminella riktat in sig på en svag, utsatt grupp, säger Kenneth Johannesson, kommunikatör på polisen.

Idérikedomen är helt enkelt stor, konstaterar han, när det gäller olika sätt att lura till sig pengar.

– Det här är ett av flera tillvägagångssätt. Vår uppmaning är därför att man tänker sig för och aldrig, aldrig lämnar ifrån sig sitt kontokort eller siin kortkod till okända, oavsett om det är någon som utger sig för att vara från polisen eller inte. Vi jobbar aldrig på det sättet, säger Kenneth Johannesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer