Flygkraschen i Örebro – det här vet vi

Uppdaterad
Publicerad

Nio personer har omkommit när ett mindre flygplan kraschade på torsdagskvällen. Det här vet vi i nuläget.

• Larmen till SOS Alarm inkom vid 19.20-tiden på torsdagskvällen. Ett flygplan med nio personer ombord hade kraschat i närheten av Örebro flygplats.

• Tidigt stod det klart att det handlade om en mycket allvarlig olycka och polisen meddelade att flera personer hade omkommit. Klockan 01.18 natten mot fredag meddelade polisen att samtliga nio ombord, en pilot och åtta fallskärmshoppare, hade omkommit.

• Samtliga fallskärmshoppare som omkom i olyckan tillhörde Örebro fallskärmsklubb, bekräftar klubben. Piloten tillhörde en annan klubb.

• Flygplanet är av modellen DHC-2 Turbo Beaver. Det tillverkades av ett kanadensiskt bolag 1966 och kom till Sverige 1989. Enligt dokumentation som SVT har tagit del av fanns det inte några kända fel med planet.

Det senaste granskningsbeviset visar att planet kontrollerades och godkändes av en luftvärdighetsorganisation i Danmark i slutet av mars i år. Beviset gäller till och med april 2022. Det aktuella planet används vanligtvis i Skåne men hade hyrts in till fallskärmsklubben i Örebro för en hoppvecka.

• En sökning i Statens haverikommissions databas visar att flygplanet varit inblandad i ett allvarligt tillbud tidigare, men det var inget som hade med planets funktionalitet att göra utan handlade om en händelse 2020 då det kom nära ett annat plan på startbanan och en undanmanöver fick genomföras.

• Statens haverikommission har inlett en olycksplatsundersökning och skickade efter ett team till olycksplatsen på torsdagskvällen. ”De kommer intervjua vittnen och tala med personal i flygledartornet”, säger Peter Swaffer vid Statens haverikommission. Myndigheten ska även analysera innehållet i de kameror och mobiltelefoner som hittats ombord.

• Polisen har inlett en förundersökning gällande framkallande av fara för annan och vållande till annans död. Enligt polischefen Niclas Hallgren är det nödvändigt med en brottsrubricering vid en sådan här händelse så att polisen har något att jobba efter.

• Örebro kommun har aktiverat sin kommunala krisgrupp, POSOM-gruppen, och har upprättat ett krisstödcentrum för anhöriga ute vid flygplatsen.

• Under söndagen blev polisen klar med identifieringsarbetet av de avlidna. Sammanlagt handlar det om åtta män och en kvinna. Majoriteten av dem var i 30-årsåldern. Flygplanet har bärgats från Örebro till Haverikommissionens lokaler i Strängnäs för vidare analys.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen på Örebro flygplats

Mer i ämnet