Det är få stunder av stiltje på hjärt- och lungkliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro där 16 platser vikts för vård av patienter med covid-19. Foto: Johannes Weckström/SVT

Följ med in på covidavdelningen som vårdar svårt sjuka patienter

Uppdaterad
Publicerad

Läget är ansträngt inom vården i Örebro län just nu. I tisdags noterades en topp vad gäller antalet sjukhusvårdade covidpatienter, och för varje dag måste fler vårdplatser skakas fram för att kunna ta emot alla personer som behöver en vårdplats.

SVT Nyheter Örebro har besökt två avdelningar på Universitetssjukhuset, USÖ, i Örebro: avdelning 63 och avdelning 12. Normalt är det en hjärtavdelning respektive lungavdelning.

Varje plats går åt

Men sedan pandemin startade för ett år sedan är de också delvis covidavdelningar, som vårdar patienter före och/eller efter intensivvård.

Coronaviruset i Örebro län

– Just nu är det mest före IVA, säger Stella Cizinsky, överläkare och verksamhetschef för hjärt- och lungkliniken.

Läget är pressat, varje plats går åt. Patienterna ligger ofta två och två.

–  För patienterna har det varit bra. Det verkar vara mindre oroande, patienterna kan prata med varandra.

”Vi har lärt oss pandemi”

Även om covidvården stjäl tid från annan verksamhet vill Stella Cizinsky betona hur mycket vården också lärt sig under det gångna året.

– Vi har lärt oss att vi kan vara mer flexibla och har hittat nya metoder för väldigt mycket. Vi har lärt oss pandemi – och vi vet ju aldrig när vi behöver den kunskapen igen, säger Stella Cizinsky.

– Vi har också lärt oss om varandra, vem som orkar och hur man orkar, och vi har lärt oss medmänsklighet mot varandra.

I klippet får du följa med in på vårdavdelningarna och se hur personalen jobbar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet