Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Hurtig, på scen i rollen som Nora. Foto: SVT

Gripes verk har blivit teater för barn och unga – ”elevernas ögon glittrar”

Uppdaterad
Publicerad

Länsteatern i Örebro har gjort en adaption av Maria Gripes bok om Agnes Cecilia, och satt upp en pjäs om unga Nora. Pjäsen har spelats upp för skolelever, men öppnar för allmänheten nu till helgen.

Pjäsen handlar om Nora, som lever med sina fosterföräldrar. De flyttar in i ett hus – där gamla släkthistorier nystas upp, och Nora får lära sig mer om sig själv och sitt förflutna.

– Vi pratar med barnen efter varje föreställning. Då har de helt glittrande ögon och frågar om vi finns på riktigt, berättar Hanna Hurtig som spelar Nora.  

– En pojke sa till mig att han också varit ensam, precis som Nora. Väldigt rörande med de jättefina och personliga berättelserna som barnen kommit med till oss efter föreställningen, fortsätter hon.

Ökat intresse av boken

Intresse för Maria Gripes bok om Agnes Cecilia har ökat, och alla exemplar är utlånade på Örebro stadsbibliotek. Bibliotekarien och Gripe-experten Astrid Lindén misstänker att det har med pjäsen att göra.

– Just nu är det många som läser Agnes Cecilia, det är en fin och gåtfull berättelse, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Astrid Lindén, bibliotekarie och Gripe-expert. Foto: Thomas Wedin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.