En ny app ska få barn att borsta tänderna. Foto: Region Örebro län

Folktandvården lanserar nytt verktyg i kampen mot karies

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterar Folktandvården en ny app som ska göra tandborstning lättare och roligare för yngre barn och föräldrar.

Appen innehåller en tandborstningslåt och spel som hjälper barnen leka fram en god vana, samtidigt som de lär sig borsta tänderna på rätt sätt.

Appen kopplar ihop tandborstningen och skärmen i ett roligt spel.

”Försöker hänga med i utvecklingen”

– Vi på Folktandvården försöker hänga med i utvecklingen. Det känns självklart att Folktandvården ska idag finnas med i telefoner och plattor och peppa både små och stora att ta hand om tänderna. Allt för att barnen ska få en så bra munhälsa som möjligt, säger Annika Gustafsson, som är verksamhetschef på Pedodonti/Barntandvård, Folktandvårdens specialisttandvård Region Örebro län.

Tillkommer musik

Appen innehåller en tandborstningslåt som fungerar som timer. Under konsertläget på två minuter hjälper roliga personager till att berätta hur tänderna ska borstas på rätt sätt. Den körs två gånger per dag, morgon och kväll – tandborstningens gyllene regel. 

– Tanken är att familjen kan leka fram en bra vana tillsammans hemma. Tandborstningsrutinen ska bli något trevlig istället för tjatigt och bråk, säger Annika Gustafsson.

Samtliga Folktandvårdsorganisationer i hela landet står bakom den nya digitala satsningen för svensk folkhälsa och barntandvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.