Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Folktandvårdens tandvårdsdirektör, Ola Fernberg, menar att coronapandemin är den stora anledningen till det kraftiga underskottet. Foto: Louise Gustavsson/SVT, Tore Meek/TT

Folktandvården räknar med rekordstort underskott

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har lett till uteblivna besök och tappade intäkter för Folktandvården i Region Örebro län.
Nu väntas underskottet för 2020 uppgå till runt 26 miljoner kronor, vilket är betydligt större än ifjol.

Under coronapandemin har Folktandvården tillfälligt ändrade regler för sena återbud. Avbokar patienten mindre än 24 timmar innan besöket behöver den inte betala, vilket också skett i många fall.

– Många ringer återbud i sista stund och då hinner vi inte få in nya patienter där. Då tappar vi intäkter, säger Ola Fernberg, som är tandvårdsdirektör på Regionen.

För år 2020 har prognosen varit att underskottet landar på omkring 30 miljoner kronor. Ola Fernberg menar att det nu ser ut att landa på runt 26 miljoner. Motsvarande underskott för 2019 var runt 12,5 miljoner.

– Nu är inte bokslutet klart än, men däromkring ser det ut att landa. Jag tror inte jag varit med om ett så stort underskott.

Åtgärder för att spara

Under hösten har man sagt upp 14 tandvårdsbiträden. Det är en yrkesroll som kommer tas bort helt, som en del i besparingarna av personalkostnader.

Men för patienten kommer det inte blir några märkbara effekter av att man nu måste spara pengar, enligt Ola Fernberg. Däremot kommer tillgängligheten påverkas om många bokar tid när pandemiläget är ett annat.

– Det är förhoppningen att de inte ska märka av det. Det finns andra saker som styr vår tillgänglighet som kan påverkas, som hur vi kan rekryterar personal. Vi behöver tandläkare och tandsköterskor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet