Flera hus i Hallsberg har fått evakueras på grund av vattenmassorna. Foto: Andreas Ericsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”För de boende här är det en katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Vatten- och avloppsledningarna i Hallsberg är fortfarande intakta efter skyfallet. Det konstaterade kommunen under morgonens krisledningsmöte. Besked om skolorna kommer att kunna öppnas i morgon väntas senast 14.00.

Vattnet sjunker nu långsamt i Hallsberg rapporterar SVT:s team på plats. De senaste timmarna har vattnet sjunkit undan några decimeter, men det kommer troligen att ta mer än två dygn innan man har fått bort de stora vattenmängderna. 80-100 hushåll har evakuerats från det värst drabbade villaområdet.

– För de boende här är det förstås en katastrof, säger Torbjörn Dybeck, kommundirektör i Hallsberg.

”Kan dröja flera veckor”

Vissa av de drabbade har tillbringat natten hos släkt eller vänner, men ett 40-tal har fått evakueras till ett hotell. Nu rekommenderar kommunen att de som befinner sig på hotell kontaktar sina försäkringsbolag och påbörjar försäkringsärenden.

– Det var en krissituation och vi tog på oss att inkvartera dem de första dygnet. Men för de flesta kommer det inte handla om dygn, utan om flera veckor innan de kan flytta tillbaka, säger Torbjörn Dybeck.

Skolorna stängda – oklart när de kan öppnas

I dag håller Alléskolan och Transtenskolan stängt. Det är fortfarande oklart om de kan öppna på tisdag. Mellan 08.00 och 09.00 höll kommunen krismöte. Där kunde man konstatera att vatten och avloppsledningar fortfarande är intakta. Under förmiddagen ska fastighetsförvaltningen ut och inspektera skadade byggnader, med fokus på skolor.

– De ska inspektera om det kan bli någon skolstart i morgon, säger Torbjörn Dybeck.

Nästa krisledningsmöte är planerat till klockan 12.00. Senast 14.00 på måndagen ska det fattas beslut om skolorna ska öppnas på tisdagen.

Under dagen kommer också landshövding Maria Larsson att besöka Hallsberg.

– Händelserna i Sydnärke påminner oss om hur sårbara vi är och ett exempel på hur vi behöver vara förberedda inför extrema vädersituationer, säger Maria Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regnkaoset i september 2015

Mer i ämnet