Foto: Isabell Höjman/TT

För få tillsyner på skolgårdar angående rökfria miljöer

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen riktar kritik mot Örebro kommun efter de gjort en tillsyn över kommunens arbete avseende rökfria miljöer. Kritiken gäller frekvensen av tillsyner på skolgårdar, men länsstyrelsen uppmärksammade även andra brister.

Kommunen uppger att tillsyn på skolgårdar sker vart tredje år och att det inte finns några planer på tätare inspektioner. Men länsstyrelsen i Örebro anser att tillsynsfrekvensen är låg och står fast vid att kommunen bör utöva mer tillsyn.

– Vi tittar nu på hur vi kan utöka tillsynen gällande det här. Ett förslag är att vi riktar in oss och gör extra inspektioner på just gymnasium och högstadie, där tillsynen ger störst effekt, säger Markus Behr, enhetschef på hälsoskyddsenheten på Örebro kommun.

”Askkoppar uppmanar till rökning”

När miljökontoret utför sina tillsyner ställer de frågor till skolan hur de hanterar rökning på området och hur de agerar om någon röker. De kontrollerar även att det finns skyltar om rökförbud och att det inte finns askkoppar.

– Askkoppar uppmanar till rökning. Men det viktiga är att skolorna har rutiner, säger Markus Behr.

Bristande dokumentation

Utöver antalet tillsyner anser länsstyrelsen att kommunens dokumentation vid tillsyner brister. Det handlar om att kommunen inte gör någon dokumentation om det inte finns någon avvikelse. Samt att man inte är tydlig med innehållet av en genomförd tillsyn.

– Vi har tänkt att vi skriver vilka avvikelser upptäcker, men vi ser nu att det behöver kompletteras. Ibland behöver man motivera vad som är bra och varför, berättar Markus Behr.

Sedan 1994 har det enligt lag varit rökförbud på skolgårdar. Det är kommunerna som har ansvar för tillsynen av förbudet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer