Pilotstudie visar: För varma inomhustemperaturer på förskolor i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Förskolor i Örebro har svårt att hålla behagliga inomhustemperaturer under varma sommardagar. Det visar en nypublicerad pilotstudie från arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhuset i Örebro där man tittat på fyra förskolor i kommunen under sommaren 2020.

Arbets- och miljömedicin mätte inomhustemperaturer på fyra förskolor i Örebro från början av juli till mitten av augusti 2020. Detta för att se om temperaturerna låg kvar på behagliga och hälsosamma nivåer under de allra varmaste av sommardagar. Nu – ett år senare – har resultatet publicerats.

– Sammantaget hade alla förskolor vi undersökte problem med att upprätthålla en hälsosam inomhustemperatur när det var varmt utomhus, säger Anita Gidlöf-Gunnarsson, beteendevetare på arbets- och miljömedicin.

Temperaturer uppemot 27 grader

I några fall kunde temperaturerna stiga upptill 27 grader. Detta sammanföll med en värmebölja i slutet av mätperioden där utomhustemperaturerna låg på omkring 28 grader.

– Under den här varma perioden låg medeltemperaturen inomhus på mellan 24 och 26 grader under förskolornas öppettider, säger Anita Gidlöf-Gunnarsson.

Som komplement till studien fick personalen, på de fyra förskolorna, svara på en enkät om sina upplevelser av inomhusklimatet. Drygt varannan svarade att de besvärades av värmen.

– En frustration kan också vara att de inte såg några möjligheter att själva påverka värmen eller ventilationen på avdelningen, säger Anita Gidlöf-Gunnarsson.

Fler värmeböljor i framtiden

– Eftersom klimatet förändras måste vi förbereda oss på varmare somrar med längre varma perioder i framtiden. Därför hoppas vi att vårt resultat kan vara en del i handlingsplaner som förbättrar situationen.

Utöver förskolor har arbets- och miljömedicin i Örebro även mätt temperaturen på vård- och omsorgsboenden, vilket SVT Örebro tidigare rapporterat om.

Hör Anita Gidlöf-Gunnarsson berätta mer om pilotstudien i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.