Foto: Leonora Toplica/SVT

Föräldrar oroliga över stängning av Al-Azharskolorna: ”Barnen förlorar kompisar”

Publicerad

26 föräldrar har skrivit under ett öppet brev till Skolinspektionen, där de är emot stängningen av Al-Azharskolorna i Örebro. Totalt berörs 177 elever på de två skolorna.

– Vi vet inte hur det blir i framtiden och vi är mycket oroliga, säger Ali Abdi Mohamed, som har barn på skolorna, till SVT.

I brevet betonar 26 föräldrar, som representerar över 200, att de är emot radikalisering och extremism, men att en nedstängning av skolorna är orättvis mot barnen och lärarna.

– Vi skulle ha skolavslutning och fest, så det här kom som en chock, säger Ali Abdi Mohamed, en av de föräldrar som är besvikna över beslutet.

Emot extremism och radikalisering

Hur kände ni när ni fick veta att en i styrelsen åkt till Syrien för att ansluta sig till en terrororganisation?

– Vi föräldrar kände inte till det och är ledsna över att man tillät den personen sitta i styrelsen, det är fel. Sådana personer ska inte finnas på skolan, vi är emot extremism och radikalisering. Men att barnen och lärarna ska drabbas över en persons handlingar är inte rättvist, säger han.

Förlorar både kompisar och lärare

Nedstängningen av skolorna innebär att 177 elever måste omplaceras på andra skolor, något som kommunen ansvarar för. Men oron över att behöva skiljas från klasskamraterna är stor bland barnen.

– Barnen blir besvikna och ledsna, de förlorar sina kompisar men också lärare som de gillar, säger han.

Stress och oro

Beskedet om att stänga skolorna kom förra veckan, vilket föräldrarna tycker är för nära inpå att beslutet träder i kraft den 15 juli.

– Hur ska man kunna omplacera så många barn på 20 dagar? Många föräldrar är utomlands och har nu fått det här beskedet, det är väldigt stressigt och vi är oroliga, säger Ali Abdi Mohamed.

I veckan kommer föräldrarna att samlas för att vidare diskutera Skolinspektionens beslut. Kommunen har även bjudit in föräldrarna till ett möte som ska hållas nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stängningen av Al-Azharskolor i Örebro

Mer i ämnet