Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En diabetesdiagnos innebär ofta att föräldrarna blir både stressade och oroade. Caisa Lindström är kurator på USÖ och har forskat kring just det här. Under Barnveckan i Örebro delar hon med sig av hur de arbetar med barn och föräldrar på USÖ:s barnklinik. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Föräldrar till kroniskt sjuka blir oftare utbrända

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar till barn med kroniska sjukdomar, som diabetes, löper större risk att bli utbrända än föräldrar till friska barn. Under Barnveckan som pågår i Örebro delar kuratorn Caisa Lindström med sig om hur Barnkliniken i Örebro arbetar med att stötta föräldrar.

Caisa Lindström är kurator på USÖ.

– Både mammor och pappor är mer utbrända än föräldrar till friska barn. Framför allt är det mammorna, säger Caisa Lindström.

Hennes studie undersöker utbrändhet och föräldrar till barn med kroniska sjukdomar, som diabetes och IBD (Crohns sjukdom och ulcerös colit). I den konstaterar hon att föräldrar till diabetessjuka påverkas allra mest av stress som kan kopplas till barnets sjukdom.

Några av riskfaktorerna för utbrändhet är att inte ha någon egentid, att har svårt att få avlastning och ett ständigt kontrollbehov kring barnets mående.

– Föräldrarna lägger ner all sin tid på barnet, men glömmer ofta bort sig själva, säger Caisa Lindström.

Digitala lösningar ger mer kontroll

Idag finns tekniska hjälpmedel med larmfunktioner som gör det enklare att till exempel veta sitt barns blodsockernivåer, dygnet runt.

– Men det är viktigt då att man inte håller på och tittar jämt, ungefär som när man kollar på mobilen var femte minut. Man ska kolla på de här larmfunktionerna lagom mycket. För tekniken gör också att man kan hålla på med det hela tiden.

Stöd ges i samband med barnets diagnos

Caisa Lindström är en flitig föreläsare runtom i landet, där hon sprider kunskapen om hur föräldrar kan ta hand om sitt sjuka barn utan att för den delen glömma bort sig själv.

 I Örebro län får numera alla  föräldrar råd kring sitt eget välbefinnande när deras barn får diagnosen diabetes.

– De får råd om vilka riskfaktorer som finns för föräldrar, men också vilka friskfaktorer. Vad som hjälper dem att ha kvar en bra hälsa, säger Caisa Lindström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer