Foto: Malin Gotlin/SVT

Kvinnerstagymnasiet tänker nytt – delar av Naturbruksprogrammet läggs ut på lokala gårdar

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs arbetskraft inom den gröna näringen, men få elever väljer inriktningen lantbruk på Naturbruksprogrammet på Kvinnerstagymnasiet utanför Örebro. Nu vill kommunen lägga ner elevhemmet, flytta de teoretiska ämnena till Örebro och lära ut det handfasta på gårdar i samarbete med LRF, Lantbrukarnas riksförbund.

– Vi tittar på hur vi får en utbildning som möter framtidens behov. Den här branschen behöver mycket arbetskraft och då behöver vi ha en utbildning som svarar upp mot det och som eleverna tycker är attraktiv att söka till, säger Elisabeth Malmqvist (C), ordförande i gymnasienämnden.

Praktik på lokala gårdar

Naturbruksprogrammets befintliga byggnader är i stort behov av renovering och modernisering för mångmiljonbelopp, något som är svårt att klara med tanke på kommunens knackiga ekonomi. Därför vill kommunen att praktiska moment ska förläggas ute på gårdar, i samarbete med LRF.

Nils Häll och Lisa Enoxon, två av eleverna i årskurs tre, undrar hur man ska våga söka in på linjen om man inte är uppvuxen på en gård eftersom man kanske behöver extra mycket hjälp.

– Jag tror att någon som äger en gård i praktiken har svårt att hinna ta hand om elever, samtidigt som man till exempel ska skörda, säger Lisa. 

Carl-Johan, Nils och Lisa går sista året på Naturbruksprogrammet på Kvinnerstagymnasiet. De är inte helt överens med gymnasienämnden om vad som ska locka fler elever till inriktningen Lantbruk. Foto: Malin Gotlin/SVT

Elevboende och internat bort

Carl-Johan Selin kommer från Hardemo utanför Kumla och bor på internatet, som han tycker ska finnas kvar.

– Man slipper stressa på morgonen för att ta sig hit. Flera bor ju utanför länet och då är det väldigt krångligt att ta sig hit på morgonen med buss eller tåg.

– Jag förstår att kommunen måste göra något och jag är glad att man inte lägger ner utbildningen, men hoppas att de tänker om vad gäller internatet. Någon form av boende behövs för elever utifrån, säger Jonas Gustafsson, lärare och driftsledare på skoljordbruket.

Inriktingen skog och häst blir kvar på Kvinnerstaskolan. Beslut om förändringarna tas den 15 november och den nya organisationen är tänkt att träda i kraft hösten 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.