Förbannelsen bruten för Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Många talade om en förbannelse för Örebro efter succén 2011, då man blev utsedd till Sveriges bästa idrottsstad. Men nu är staden tillbaka på SVT Sports lista över Sveriges bästa idrottsstäder.

– Man hade helt osannolik oflyt efter att man vann priset och var inte ens topp 25 i fjol, det känns skönt att förbannelsen verkar bruten, säger Ola Bränholm, ansvarig på SVT Sport.

Det senaste året har både stans hockey-och fotbollslag gått upp i högsta serien och Örebro är tillbaka som tolva på årets SBI-ranking.

Sveriges bästa idrottsstad 2014

Hockeyns båda guldstäder Skellefteå och Linköping finns också på platserna 11-15, medan Södertälje trillar ur topp 10.

11. (plats 15 i fjol) Norrköping 71 poäng

Antal jurymedlemmar som placerat staden som nr 1: -

Antal jurymedlemmar som placerat staden som nr 2-3: 1

Antal jurymedlemmar som placerat staden på topp 10: 25 av 50

Poäng från SVT-juryn: 40

Poäng från tittarjuryn: 31

Bästa SBI-placering: 13 – 2011

Så nära total succé för Norrköping Dolphins med både herrar och damer i SM-final, där det blev silver. Peking imponerar med lag på högsta Sverigenivå i sju sporter, och klassiska Vita Hästen tog sig tillbaka till allsvenskan. Individuellt glänste dragracingföraren Jimmy Åhlund och frisbeesset Nilofar Mosavar Rahmani under året. Hälften av de 50 jurymedlemmarna hade Norrköping på sin lista och detta är stadens bästa placering i rankingen.

12. (ny) Örebro 70 p

1: 1

2-3: –

Topp 10: 19 av 50

SVT: 48 p

Tittare: 22 p

Bästa placering: 1 – 2011

Vinnaren från premiäråret 2011 tycks äntligen ha hämtat sig från ”förbannelsen”. Både hockey och fotbollen finns numer högst upp i seriesystemet vilket tar in Örebro i en exklusiv skara kommuner. Black Knights tog SM-silver och dominerar den amerikanska fotbollen publikt. Basket, volleyboll, ridsport och softboll finns också på högsta Sverigenivå. Örebro dominerar även svensk racing med Thed Björk och Richard Göransson, och man kan ta delar av äran för F1-Marcus Eriksson. Etta på Kvällspostens Mattias Larssons lista.

Jurymotivering plats 1:

”Med en oöverträffad mix av bred elitidrott samt representation på högsta nivå i flera av våra största lagidrotter samt fint idrottstöd från de folkvalda i kommunen är Örebro i mina ögon klar etta.”

/Mattias Larsson, från Bara, krönikör/bloggare Kvällsposten/Expressen.

12. (7) Södertälje 70 p

1: 1

2-3: 1

Topp 10: 22 av 50

SVT: 36 p

Tittare: 34 p

Bästa placering: 4 – 2011

Kings fortsätter att regera i basketsverige och flera Södertäljetjejer med Frida Eldebrink i spetsen var tongivande i EM förra sommaren. Bredden är stor i toppidrotten och nästa säsong spelas superligainnebandy genom Telge SIBK. Syrianskas degradering innebär dock att det för första gången på länge varken finns elithockey eller fotboll i kringelstaden och då lämnar man även topp 10 för första gången. Etta på SVT-juryns Dusan Umicevic lista.

Jurymotivering plats 1:

”Här finns spets inom basket, ishockey och fotboll. Individuella framgångar där Carl Hagelin, finalist i Stanley Cup, och Frida och Elin Eldebrink, basket utmärker sig bland andra. Södertälje andas idrott och allt handlar heller inte om statistik. Jag känner att det är Södertäljes år.”

/Dusan Umicevic, från Köping, reporter/programledare SVT Sport.

14. (ny) Linköping  65 p

1: –

2-3: 2

Topp 10: 14 av 50

SVT: 48 p

Tittare: 17 p

Bästa placering: 12 – 2011

Sveriges femte största stad har haft ett fint idrottsår och är tillbaka på listan. På damsidan var året mycket lyckat med LHC:s guld i hockey och LFC:s brons i fotboll. Även LHC:s herrar nådde semifinal och medalj trots en svag grundserie. Dessutom nådde volleybollherrarna SM-final där det blev silver. De stora lagen hade alla bra år. Var trea på TT:s Emma Lukins jurylista.

15. (12) Skellefteå  64 p

1: 2

2-3: 1

Topp 10: 10 av 50

SVT: 37 p

Tittare: 27 p

Bästa placering: 12 – 2013

För andra året i rad var Skellefteå AIK helt överlägset i ishockey och SM-guldet väger tungt. Laget dessutom präglat av egna produkter vilket imponerar. Skellefteå kunde även fira ett OS-silver i curling genom lag Margareta Sigfridsson under året. Här finns även Anton Marklund som etablerat sig i världstoppen i rallycross. Tappet mot i fjol förklaras enklast med Sunnanås degradering från damallsvenskan. Blev etta både på SVT-juryns Isak Angerbjörn och tittarjuryns Stefan Holmbergs listor.

Jurymotiveringar plats 1:

”Fullständigt överlägset SM-guld i ishockey och det första laget som försvarar guldet på 13 år. Skellefteå är en framgångssaga som välförtjänt har uppnått framgång genom att satsa på sina egna talanger. Dessutom tog Lag Sigfridsson OS-silver samtidigt som Skellefteå även har relativt framstående fotbollslag på dam- och herrsidan.”

/Isak Angerbjörn, från Örnsköldsvik, reporter SVT Sport online.

”Trots ett relativt lågt poängindex enligt gällande mallar, har Skellefteå genom sitt hockeylag nått anmärkningsvärda framgångar under säsongen och där den höga andelen ”egna” spelare visar på en imponerande ungdomsverksamhet. Skellefteå har dessutom ett förhållandevis hyggligt antal individuella idrottare på internationell nivå.”

/Stefan Holmberg, från Skellefteå, tittarjuryn.

Plats 16-25:

16. (plats 8 i fjol) Växjö 55 poäng

Hockeytempen var hög när Lakers för första gången nådde slutspel, och tog sig hela vägen till semifinal. Men Växjö faller ur topp 10, i hög grad efter Östers degradering från allsvenskan. Växjö IBK nådde slutspel som nykomlingar i innebandyns superliga. Tvåa på tittarjuryns Joakim Engström och Rolf Erikssons listor.

16. (ny) Luleå 55 p

Arenan i Luleå exploderade när Northland såg till att basketstaden äntligen fick ett guld även på damsidan. Publiksnittet var det bästa i all svensk damidrott. Hockeyn hade lite av ett mellanår men Luleå-sonen Anders Nilsson imponerade under VM. Konståkaren Alexander Majorov blev förste svenska herråkare i OS på länge. På pallen både i Marie Lehmann och radiosportens Bengt Skötts listor.

18. (ny) Piteå 46 p

Luleås granne i söder är en av flera städer som når topp 25 för första gången. Piteå Elits Charlotte Kalla hade ett makalöst år med medaljerna i Sotji som kronan på verket. Klubben blev bästa klubb totalt på årets SM. Damidrotten är stark. Munksunds hockeydamer tog sig till SM-semifinal, fotbollsdamerna är etablerade i damallsvenskan och Piteå RK gick till kvartsfinal i ridsportens SM. Hade tre pallplatser hos de 50 jurydeltagarna.

19. (ny) Mora 43 p

Vasaloppets hemkommun fick förstaplatsen på Pamela Anderssons jurylista. Mora-åkarna Anna Haag, Emil Jönsson och Stina Nilsson kom alla hem från Sotji med medaljer i bagaget. Kais Moras damer nådde en ny SM-final och klubbens herrar tog steget upp i superligan. Idrotten har en central plats bland kommunens 20 000 invånare.

20. (23) Gävle 26 p

Gävle är en av få svenska kommuner med representation både i SHL och fotbollsallsvenskan, vilket imponerar. Årets mest omskrivna Gävle-idrottare blev Nicklas Bäckström efter dopningshistorien runt OS-finalen. Vattenskidåkaren Daniel Efverström tog mästerskapsmedaljer under året. Fyra på Mattias Larssons (Kvällsposten/Expressen) jurylista.

21. (ny) Nacka 18 p

Ny kommun som tar sig in topp 25. Inte de stora lagsporternas kommun, men Skuru gladde stort genom att nå SM-finalen i vår. Nacka HI:s Helene Ripa är årets stora stjärna efter guldet i Sotji. Även simmaren Maja Reichard har imponerat under året med bland annat världsrekord. Här finns även orientering och golf på högsta Sverigenivå. Trea på Chris Härenstams jurylista.

22. (20) Falun 14 p

IBF Falun lyckades försvara sitt SM-guld och dessutom blev man bäst i Europa när man vann Champions Cup. Skidåkarna Hanna Eriksson och Calle Halfvarsson vann sina första lopp i WC-sammanhang och Jenny Rissveds skrällde med sitt EM-guld i mountainbike. Man arrangerade även för-VM, en uppladdning till nästa års skidfest på Lugnet.

23. (ny) Eskilstuna 12 p

För första gången når Eskilstuna topp 25 i denna ranking. United gör succé som nykomling i damallsvenskan. Smederna tog sig till semifinal och publiken vallfärdade på speedway i fjol. Guif vann elitserien i handboll. Anna Nordqvist är tillbaka i världstoppen i golf och Eskilstuna är även svensk gymnastiks centrum. Trea på tittarjuryns Rolf Erikssons lista.

24. (17) Kristianstad 11 p

Handbollen i Kristianstad upplever historiens största publikhajp i sporten men sportsligt försvann laget i semifinal. Fotbollsdamerna är i Svenska Cupen och kan ta klubbens första titel, och Predators hade ett fint debutår i superserien i Amerikansk fotboll. Kristianstadstjejen Nilla Fischer har haft ett magiskt år med EM-succe och CL-titel. Däremot hade Lisa Nordén ett tyngre år. 

24. (ny) Falkenberg 11 p

SM-guldet tog volleybollherrarna tillbaka till tronen. Årets största jubel kom ändå när FFF för första gången någonsin tog klivet upp i fotbollsallsvenskan. I stan finns även bowling och bordtennis på elitnivå, samt en kille som tog EM-guld i två olika sporter – kampsportaren Jesper Waldestål är bäst både i Iaido och Jodo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges bästa idrottsstad 2014

Mer i ämnet