Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Föreningen Kilsbergskanten var en av dem som fick ta emot en vindbonus under tisdagskvällen. Föreningen, med ordförande Per Arneborn i spetsen, var kritiska till vindkraftverken i samband med att de skulle byggas. Hör honom berätta i klippet. Foto: Emilie Pless/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Första utlovade vindbonusen har delats ut till lokalföreningar

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagkvällen blev lokala föreningar i Lekebergs kommun tilldelade den första utlovade vindbonusen av det företag som bygger vindkraftverk vid Kronoberget. Sju föreningar fick dela på totalt 160 000 kronor.

Ceremonin hölls i Lekhyttans gamla skola, som idag huserar föreningen Kilsbergskanten. Företaget Stena Renewable bjöd representanter för de utvalda föreningarna på middag.

Kilsbergskanten, som bland annat anordnar vandringar i Kilsbergen, fick ett bidrag som ska gå till en uppvärmningsanordning. Ordförande Per Arneborn fick börja elda redan på förmiddagen för att värma upp huset inför kvällens tillställning.

– Vi har installerat en gammal bergslagskamin, men vi behöver en mer kontinuerlig uppvärmning. Så vi har sökt bidrag för en luftvärmeväxlare, säger Per Arneborn.

Gammalt löfte infrias

Redan 2010 lovade företaget Stena Renewable att lokala föreningar skulle kunna ansöka om pengar när bygget av vindkraftsparken vid Kronoberget påbörjats. 10 000 kronor för vardera av de 16 vindkraftverken blev sammanlagt 160 000 i potten.

Enligt företagets egna handlingar från 2010 är bonusarna ett sätt att ”möta den lokala, negativa opinionen”.

Mullhyttans bygdeförening har tilldelats 50 000 kronor.

– Vi ska lägga om taket på hembygdsgården! Jag är jätteglad för det, säger Wivianne Högberg som är ordförande i Mullhyttans bygdeförening.

Kämpade tidigare mot vindkraftsparken

Byggandet av en vindkraftspark har varit omstritt bland invånarna området, men fick tillslut grönt ljus för att byggas. Någon gång i maj-juni kommer delarna till vindkraftverken att rulla in vid Kronoberget.

– Vi var väldigt emot det och kämpade ganska mycket om det hela. Och jag tycker fortfarande att det är fel att sätta vindkraftverk på det här sättet.

Men nu när det är klart att det blir en vindkraftspark ser Per Arneborn ingen anledning till att fortsätta striden.

– Då är det bättre att vi försöker att vara vänner så gott det går, säger han.

Föreningarna som fått bonus

Visa

Brohyttans IF
Föreningen Kilsbergskanten
Hidinge-Lanna byalag
Lekebergs IF
Mullhyttans bygdeförening
Västernärkes hembygdsförening
Örvarhults Jaktlag

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer