Foto: SVT

Föreskolebristen: Ny skola med temarum invigd i Hallsberg

Publicerad

Många kommuner i länet har stora behov av nya förskoleplatser. I Hallsberg behövs 2-3 nya förskoleavdelningar varje år de kommande åren, och idag möttes en del av det behovet när den nya förskolan Äppellunden invigdes.

– Det kändes bara, ”wow”, skrattar Helena Finnman som är rektor på Äppellunden.

– Ja, det blev mycket bättre än vi kunde tänka oss, fyller Jessica Bengtsson i, som också är rektor på Äppellunden.

De är nämligen två rektorer som arbetar på förskolan, inte för att dela upp arbetet utan för att hjälpas åt och underlätta.

– Vi ville prova på delat ledarskap och hur vi kan ta vara på varandras kompetenser, säger Jessica Bengtsson.

– Det finns massor av fördelar, vi hjälps åt med det jobbiga och får glädjas tillsammans.

Jessica Bengtsson och Helena Finnman, rektorer på Äppellundens förskola. Foto: SVT

Bygget

Det finns flera tankar bakom utformandet av Äppellunden. Bland annat finns det flera rum med olika teman, som skog, hav och bygge. Där barnen får ta del av olika engagerande miljöer.

Äpplelunden har åtta avdelningar i fyra hus med två matsalar i mitten, som delar upp avdelningarna.

– Vi vill skapa ett lugn i det stora. Varje avdelning är uppdelad i ålder, och jobbar som mest med tre andra avdelningar.

Så trots att skolan är stor så blir verksamheten liten. För rektorerna beskriver hur elever och lärare sällan behöver gå igenom eller störa andra.

Fått tycka till

Arkitekt Eva Jander har utifrån kommunens grundplan för hur en förskola ska se ut och fungera fått göra en egen design. Men både Jessica och Helena har fått vara med och tycka till, något som haft stor betydelse menar de.

– Eva Jander har varit lyhörd för förskolefrågor och lyssnat på vad vi velat ha, säger Helena Finnman.

De har också fått vara med att utforma kommunens riktlinjer och deltagit på inledande byggmöten.

– Det är jättebetydelsefullt, vi kan ju pedagogiken och bakgrunden. Vi vill ju att det ska vara anpassat för barnen, säger Helena Finnman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.