Företaget om miljöskandalen i Kumla: ”Får aldrig hända igen”

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Urecycle är självkritiska efter att hundratals ton miljöfarligt batteriavfall grävts ner på en åker i Kumla. Kemidocenten Mattias Bäckström är också kritisk och pekar på att företag som Urecycle har långtgående ansvar för underleverantörer.

– Det är märkligt, säger han om händelsen.

Mattias Bäckström, docent i kemi vid Örebro universitet, har följt med SVT till platsen i Kumla där hundratals ton batteriavfall dumpats. Han tycker att händelsen är förvånansvärd.

På åkern har hundratals ton svart massa, som kommer från batteriavfall, grävts ner. Kumla kommun har tagit prover på marken och de visar på exceptionellt höga halter av metaller.

Batteriskandalen

– Höga halter av kadmium och kvicksilver kan vara ett problem för människor. För miljön är det zink och koppar som kan vara ett problem, säger docent Mattias Bäckström om den svarta massan som schaktats ner på åkern.

Långtgående ansvar

Batteriavfallet tas om hand av företaget Urecycle, som återvinner 70 procent av landets batterier. Urecycle har i det aktuella fallet anlitat en underleverantör för att ta hand om batteriavfallet, men detta har alltså dumpats i Kumla.

Docent Mattias Bäckström säger att han är förvånad över hur detta kunnat hända eftersom företag som Urecycle har långtgående ansvar för att kontrollera sina underleverantörer.

– Man ska försäkra sig om att de underleverantörer man använder har tillstånd och kompetens för att hantera den typen av material. Så det är märkligt.

”Underleverantören förankrade inte”

Urecycle är tydliga med att de inte hade kännedom om underleverantörens agerande.

– De förankrade inte det här med oss, där begicks första felet. Materialet har flyttats till en plats man inte har lov att flytta det till, säger Pekka Väänänen, operativ chef på Urecycle och fortsätter:

– I avtalet har det varit väldigt tydligt att underleverantören ska meddela oss om man inte klarar av att hantera ett material.

Hur går ni vidare nu?

– Det enda vi kan göra är att vara behjälpliga att se till att batteriavfall kommer tillbaka till återvinningen eller till destruktion. Hädanefter kommer vi bli mindre benägna att ta beslut om nya underleverantörer.

”Det får aldrig hända igen”

Efter uppgifterna om dumpningen har branschorganisationen El-kretsen stoppat att sina leveranser av batterier till Urecycle. Men det har inte Peter Väänänen och Urecycle hunnit tänka på än.

– Det enda som går att göra nu är att undersöka vad som hänt och säkra upp så det aldrig händer igen. För det får aldrig hända igen, poängterar Peter Väänänen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batteriskandalen

Mer i ämnet