Foto: Wikimedia commons/CharlesC/SVT

Vill borra flera kilometer ner i urberget

Uppdaterad
Publicerad

En ny metod att ta fram miljövänlig värme och el kan snart vara verklighet. Ett företag för just nu diskussioner med flera kommuner och energibolag i Mellansverige om att utvinna energi ur berggrunden genom att borra kilometerdjupa hål.

Många svenska hus värms i dag upp med hjälp av bergvärme. Genom att borra hål och låta vatten värmas upp kan man utnyttja energin som finns i marken.

Nu vill företaget Energeotek ta det ett steg längre.

– Det handlar om ett nytt sätt att i större sammanhang ta vara på den naturliga och ständiga värme som finns djupt nere i berggrunden, säger Christofer Friberg som är vice vd på Energeotek.

Christofer Friberg är vice vd på Energeotek. Foto: SVT

Bolaget har utvecklat en metod för att komma åt och kunna utnyttja den geotermiska energi i form av värme som finns långt ned i berget. Genom att värma vatten kan energin användas för att värma upp stadsdelar och industriella processer.

Samma princip som bergvärme

Företaget vill borra hål som är flera kilometer djupa och skapa en så kallad värmeväxlare. Vatten pumpas då ned i ett hål och värms upp. För varje kilometer man borrar ned stiger värmen med runt 20 grader. Energin blir miljövänlig och bolaget ser den som ett miljövänligt alternativ och ett komplement till sol-, vind- och vattenkraft.

Den nya metoden går ut på att borra ett hål tusentals meter ned i bergrunden. Foto: SVT

– Du har inga bränslekostnader, inget avfall och du kan leverera energi dygnet runt.

Vattnet som pumpas upp kan, beroende på hur djupt man borrat, vara mellan 40-120 grader varmt och kan pumpas ut i fjärrvärmesystem direkt.

Används på Island

Redan nu används geotermisk energi bland annat på Island och täcker där en stor del av landets energibehov. Tack vare den vulkaniska aktiviteten på ön behöver de inte borra lika djupt.

– I Sverige är berggrunden betydligt kallare. Här behöver vi djup på flera kilometer beroende på vilken temperatur man vill ha, säger Christofer Friberg.

Företaget för i samverkan med flera myndigheter och EU redan diskussioner med flera kommuner och energibolag, bland annat Avesta, Gävle och Karlskoga om att bygga upp en pilotanläggning.

Stor investering

Den nya tekniken är miljövänlig och billig i drift, men det krävs en stor investering för att bygga anläggningen.

– Vi pratar investeringar mellan 100-500 miljoner för en fullstor anläggning som värmer upp en stadsdel eller större industripark.

När tror du att den första anläggningen är klar?

– Det beror på, men jag tror att den kan invigas inom två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.