Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du krögaren berätta om vad förlängda förbudet innebär för hans verksamhet. Foto: Malin Gotlin / SVT

Örebrokrögare om förlängda alkoholförbudet: ”Det är tungt”

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags förlängde regeringen förbudet mot att servera alkohol efter klockan 20. Beskedet kom en dag innan förbudet skulle upphört.
– Det är ett tungt beslut att få och lite kort inpå, men samtidigt bra att man inte släpper på för tidigt, säger Örebrokrögaren Kenny Nordh.

Sedan den 24 december förra året har restauranger och krogar inte fått servera alkohol efter klockan 20. Detta för att minska smittspridningen av covid-19. Förbudet var tänkt att gälla fram till 15 januari, men nu förlängs det alltså i nio dagar till.

Kenny Nordh driver en krog i Örebro och säger att han inte drabbats så hårt, trots allt. Däremot har krogen tvingats hittat sätt att kompensera för alla begränsningar som införts sedan pandemin startade i våras.

”Ingen kan köpa drinkar för avhämtning”

Färre bord och stolar, större avstånd, avhämtning och hemkörning. Ja, alla restauranger och krogar har fått hitta lösningar för att minska risken för smittspridning och samtidigt klara ekonomin.

Björn Åqvist är fastighetsägare av Saluhallen i Örebro. Fem olika aktörer driver olika typer av restauranger i hans lokaler.

– Min bild av läget är att alla förstår allvaret i det här, men man besväras av att beskeden kommer så sent. De vill ju kunna informera kunder och planera sin personal. Personligen kan jag känna att det känns lite respektlöst av regeringen med de här sena beskeden, för det har ju inte skett någon dramatisk förändring av smittläget de senaste två dagarna.

Samtliga av hans hyresgäster har än så länge klarat sig, men enligt Björn Åqvist har de olika förutsättningar att hantera krisen.

– Vissa har lättare att kompensera med hämtmat och hemkörning. Men ingen kan köpa drinkar för hämtning eller hemkörning.

I klippet berättar Örebrokrögaren Kenny Nordh mer om läget och hur hans verksamhet klarat krisen under året

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet