Foto: SVT

”Förödande för bygden”

Publicerad

Alunskiffern är fortfarande åtråvärd. Nyligen beviljades ett företag ett undersökningstillstånd i Hallsbergs kommun. Samma företag var på väg att provborra i Kumla i somras och ansöker nu om ytterligera ett undersökningstillstånd i Hallsberg. Men motståndet är kraftigt.

Roland Persson fick nyligen ett brev som berättar att Svenska skifferoljeaktiebolaget, med adress i Kanada, ansöker om tillstånd att leta efter fyndigheter här. Han har fått brevet eftersom han är en av markägarna.

– Får de in en fot och kommer så långt att de börjar utvinna den här skifferns innehåll, då finns det nog inget stopp för det här. Det finns skiffer ända ner till Lännäs kyrka och det är tre mil österut, säger Roland Persson.

”Upprörande”

Nyligen fick företaget undersökningstillstånd i närheten, vilket betyder att de mutat in området. De får alltså inte göra någon åverkan i och med ett första tillstånd. I somras var företaget på väg att börja provborra i trakterna, men drog tillbaka sin ansökan.

SVT Örebro har inte fått tag på svenska skifferoljeaktiebolaget, som ägs av URU Metals, men de skriver på sin hemsida om sitt Närkeprojekt att det finns gott om alunskiffer som innehåller olja, uran och nickel. Varken markägare eller kommun har rätt att säga nej till de första tillstånden, utan det är Bergsstaten som säger ja eller nej till ansökningarna.

– Jag tycker att det är ganska upprörande. Både Hallsbergs och Kumla kommun har väldigt tydligt och vid alla tillfällen motsatt oss den här typen av provborrningar, men framförallt en brytning. Vi vet att det finns uran i skiffern och vi är oroliga för effekterna på grundvattnet och privata brunnar. Men vi kommuner har en vetorätt om man ska börja bryta uran och då har vi meddelat Bergsstaten och det aktuella företaget att ska de bryta uran då kommer vi att säga nej, säger Andreas Svahn (S) kommunalråd i Hallsberg.

Lyft sin oro

Det finns ett massivt motstånd från LRF, Naturskyddsföreningen och lokala politiker mot exploatering av just alunskiffer. I bland annat debattartiklar har man lyft sin oro och vill ha ett kommunalt veto, inte bara mot uran, utan mot alunskiffer i sin helhet.

Bland annat skriver man: ”Kortsiktiga vinstintressen och arbetstillfällen i några år får inte gå före klimathänsyn, långsiktig livsmedelsförsörjning och kommande generationers rätt till en giftfri miljö!”  och i ett annat inlägg från i år: ”Exploatering av alunskiffer går inte att rättfärdiga, om man väger in våra barns och kommande generationers rätt till livsmedelsförsörjning och en giftfri miljö. Vi uppmanar därför regeringen att förbjuda all sådan exploatering – innan Sverige får sin egen Talvivaaragruva!”.

Roland Persson och de andra markägarna i området Kvarntorp nr 9 väntar nu på att Bergsstaten ska komma med ett beslut. Nyligen beviljades Svenska Skifferoljeaktiebolaget undersökningstillstånd för Kvarntorp nr 8. Tillståndet gäller i tre år och gäller i första hand nickel.

Bolagets tillstånd

Visa

Följande tillstånd har Svenska Skifferoljeaktiebolaget haft i Närke, men de har upphört att gälla:

Bresätter nr 1

Asker nr 1

Latorp nr 1

Kvarntorp nr 7

Följande områden har företaget fått avslag på när de begärt förlägning:

Kvarntorp nr 5

Kvarntorp nr 6

Källa: Bergsstaten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer