Foto: Ida Österberg

Förra landshövdingen Gerd Engman är död

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsmorgonen hittades Gerd Engman död i sin säng i bostaden i Örebro. Hon var landshövding i Örebro län under åren 1995–2004.

Gerd Engman tillträdde 1995 som landshövding i Örebro län. Och redan första dagen satte hon bokstavligen tonen när hon sjöng inför media och medarbetare i Örebro slott.

Innan dess hade hon haft en politiskt karriär inom Socialdemokraterna, något som nu summerats av arbetskamraterna på Länsstyrelsen:

”Hon var lokalt aktiv i Stockholms kommun under 1980-talet, ersättare i riksdagen och sedan statssekreterare i S-regeringen. Först i arbetsmarknadsdepartementet (1987-1988) med invandrarfrågor och sedan i civildepartementet (1989-1991).

Störst avtryck i rikspolitiken gjorde hon som huvudsekreterare för den statliga utredningen Varannan damernas som togs emot av regeringen 1987 och bedömdes ha banbrytande betydelse för den svenska jämställdhetsutvecklingen.”

Fortsatte med jämställdhetsfrågor

Jämställdhetsfrågor blev något av Gerd Engmans signum under åren som landshövding. Allt ifrån att hon var ordförande i Kvinnolobbyn i länet till att hon protesterade mot att ingen kvinna så sent som 2003 någonsin utsetts till årets företagare av Örebro kommun.

– Det kanske inte finns många duktiga kvinnliga företagare, konstaterade hon – men det finns tillräckligt.

Ville se fler i KIF:s publik

När KIF Örebros publik glesnade och mest bestod av äldre män härsknade Gerd Engman till. Då var året 2010 och hon var ordförande i klubben.

– Vi måste få fler kvinnor att komma och titta på fotboll, konstaterade hon.

Spelade puka sista dagen på jobbet

När det blev dags att lämna posten som landshövding valde Gerd Engman att sluta som hon börjat – med musik. I avskedspresent önskade hon sig nya pukor till Svenska Kammarorkestern och var också den som högtidligt – och med schwung – slog det första slaget på Konserthusets scen.

Drabbades av njursjukdom

2013 fick Gerd diagnosen Wegeners granulomatos, en ovanlig kärlsjukdom som satt sig på njurarna. 2014 erbjöd sig en före detta arbetskamrat från Folkets Hus riksförbund att donera en njure då det visade sig att ingen av hennes släktingar passade som donator.

Fram till dess gällde dialys och det sista inslaget som Gerd Engman medverkade i var 2016 då hon var kritisk till bristen på sjuksköterskor under sommaren – vilket drabbade dialyspatienter.

Gerd Engman dog oväntat i sömnen i sitt hem på morgonen, fredagen den 17 maj. Hon blev 76 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.