Försäkingskassan har tagit emot brevet från onkologikliniken och formulerar just nu ett svar. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Försäkringskassan: ”Läkarna måste beskriva vad som hindrar arbete”

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan välkomnar brevet från personal på onkologiska kliniken vid USÖ. Samtidigt menar områdeschefen inom sjukförsäkring att mycket ligger i lagstiftarens händer.

Personal på onkologiska kliniken vid USÖ märker en ökad oro och att fler cancerpatienter får avslag på sin ansökan om sjukpenning. I ett brev till regeringen och Försäkringskassan betonar klinikens kuratorer vikten av att varje patients behov av sjukskrivning bedöms indivuduellt.

Karin Olsson är områdeschef inom sjukförsäkring på Försäkringskassan. Hon berättar att myndigheten tagit emot brevet och håller på att formulera ett svar till onkologkliniken.

– Jag tycker det är bra att läkarna vänder sig även till lagstiftaren med sina funderingar. Mycket av det man pekar på är sådant som vi på Försäkringskassan kanske inte kan påverka, säger hon.

Inte generella riktlinjer som styr

Karin Olsson säger att Försäkringskassan alltid gör individuella bedömningar och att det inte är generella riktlinjer som styr hur länge en person ska vara sjukskriven.

– Det är alltid utifrån individens besvär, diagnos och framförallt vad den inte kan göra på grund av sin sjukdom. Sen kopplar vi det till vad den har för arbetsuppgifter.

Läkarintyget viktigt

Bedömningarna grundar sig både på det patienten själv skriver i sin ansökan om sjukpenning samtidigt som läkarintyget är ett viktigt underlag, säger Karin Olsson.

– Det jag har sett i skrivelsen från Örebro är att man tycker att vi tittar för ensidigt, att man inte ser de psykosociala aspekterna av en persons bekymmer och hinder. Och där gäller väldigt mycket att läkaren kan beskriva det här.

– Att det finns med i läkarintyget att det inte bara är cancerdiagnosen, utan att den i sin tur kanske får en följdsjukdom som är depression, ångest eller andra besvär. Då gör vi ju en helhetsbedömning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer