Stor ökning av melatonin i både riket och Örebro, enligt siffror från E-hälsomyndigheten. Foto: Martin Wik /SVT

Sömnmedlet melatonin blev receptfritt – försäljningen ökade kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

I oktober förra året släpptes sömnmedlet melatonin fritt på landets apotek. Sedan dess har försäljningen ökat rejält, enligt siffror från E-hälsomyndigheten.

Detta är en ökning som även sticker ut i relation till den ökning som skett när tabletterna varit receptbelagda, där antalet sålda förpackningar var drygt 510 000 stycken i riket år 2018 och knappa 875 000 stycken år 2020.

– Jag ser inte negativt på den här ökningen, säger sömnläkaren Lena Leissner.

I klippet: Sömnläkaren Lena Leissner och specialistläkaren Michael Andresen berättar varför en ökning av melatonin inte behöver ses som negativ och varför det inte är farligt att det blev receptfritt.

Hur gör du för att sova bättre?

Pinnat inlägg

Nu börjar det snart bli dags för... ja just det, sömn även för de flesta hos oss här på SVT Nyheters redaktion.
Detta chattflöde kommer alltså inte uppdateras mer från och med nu.

Vi tackar för visat intresse och hoppas ni vill återkomma snart igen med nya tankar och funderingar – kanske om ett helt annat ämne och en helt annan fråga.

/Erik Grönlund, SVT

Eva • Jag är jätte besvikna att de blivit receptfria. För mig och många andra är de nu alldeles för dyra. Så det är att gå tillbaka till de vanebildande sömntabletterna.

Reddit • Jag brukar tänka att jag går in i en skog på natten tills jag kommer fram till en sjö. Jag dyker ner i sjön och längst ner på botten finns en stor bubbla där jag stiger in. Inne i bubblan finns alla möjliga bekvämligheter som gör livet trevligt. Där i bubblan är jag trygg, ingen kan nå mig eller vet var jag är och med den tanken så brukar jag somna gott.

L8 • Jösses mössa. Det är inte beroende framkallande som andra preparat för sömnen. Å det finns naturligt i oss. Ibland kan man behöva få sova så att man kan fungera. Jag får dom för min psykiska ohälsa å får ibland svårt att sova. Lyckliga er som kan dricka mjölk , dra ner på skärmtider å kaffe. För en del av oss hjälper inte det

Linda • Jag har ätit en mängd olika sömntabletter genom åren, beroendeframkallande och vissa narkotikaklassade. Gillade aldrig känslan dagen efter då jag oftast var dåsig och ”pillerbakis”. Melatonin räddade min sömn så jag är inte alls nöjd över att det inte längre ingår i högkostnadsskyddet. Jag som student har inte råd att betala runt 600kr för en burk, så beställa från något annat land är väl det enda alternativet jag ser. För jag vill varken ta till de andra sömntabletterna eller sova så dåligt som jag gjorde innan jag fick melatonin. Alla råd om motion, kost osv är bra säkert men för mig med npf-diagnoser (både adhd och autism) funkar det inte, det gör ingen skillnad om jag så springer ett maraton. Jag kan vara så trött att jag vill gråta, men kan inte somna ändå när hjärnan snurrar som en centrifug.

HH • Jag brukar ta en stark espresso. Sen somnar jag dom en stock!

Arash A • Jag blir deprimerad av melatonintillskott. Det är inte helt riskfritt, var vaksam på biverkningar.

Jon • Tog melatonin ett tag när jag hade svårt att sova. Tyckte att det hjälpte väldigt bra mot jetlag. Men att jag blev lite blasé dagen efteråt, så slutade. Jättebra att det blivit receptfritt!

I.B • Melatonin har funnits receptfritt en längre tid i Finland där jag numera är bosatt. Har haft svårt att somna en längre tid men tar numera just melatonin (1mg) varje kväll förutom helger och det funkar bra för mig. Högre doser ger mig lite svindel och huvudvärk, det är väl individuellt vilken mängd passar bra. Har inte haft något problem melatonin annars och somnar mycket lättare numera. Förstår inte riktigt varför folk i sverige är så misstänksamma, hellre melatonin än starkare narkotika.

Fanny • Äntligen kan man köpa den utan recept när man får otroliga svåra jet lag efter man har tagit en lång resa (många timmars tidsskillnader)

Malin • Jag brukar dricka ett glas mjölk innan läggdags, det gör susen!:D

Så har ökningen sett ut i Örebro

2018: 11 798 förpackningar

2019: 15 791 förpackningar

2020: 21 847 förpackningar

Antal sålda förpackningar från då det blev receptfritt fram till och med mars år 2021: 7 873 förpackningar

Källa: E-hälsomyndigheten

Så här har ökningen sett ut i riket

Antalet sålda förpackningar med Melatonin under oktober-mars.

2018/2019: 302 383

2019/2020: 386 553

2020/2021: 598 810

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.