Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Johan Pisoni / SVT

Nu är bänkarna i Nikolaikyrkan fulla igen – få föredrar digitala gudstjänster

Publicerad

Under pandemin började de flesta kyrkorna med digitala gudstjänster, och har fortsatt även efter pandemin. Men medlemmarna i Örebros församlingar ville tillbaka till kyrkorna.

– Inget kan ersätta upplevelsen av att vara i ett kyrkorum, säger Anders Lennartsson, kyrkoherde i Nikolaikyrkan.

Enligt statistik från Svenska kyrkan märks en ”digital boom” för digitala gudstjänster. 8 av 10 församlingar började med digitala gudstjänster under pandemin, och hälften har fortsatt under 2022.

– Det var en pandemieffekt först men nu har det blivit en boom av digital närvaro i Svenska kyrkan, säger Sara Fransson, forskare vid Svenska kyrkans enhet för forskning och analys, som forskar just om digitalisering.

Märks inte i Örebro

Men i Örebro vill församlingsmedlemmarna tillbaka till kyrkan. Det menar kyrkoherden Anders Lennartsson, som ser ett uppsving för kyrkans aktiviteter.

– Vi upplever inte att det är extremt många som tittar på våra gudstjänster på nätet. Snarare är det så att människor kommer tillbaka till kyrkorna, säger han och fortsätter.

– Vi har haft fullsatta kyrkor och konserter under hela december. Människor vill fira jul tillsammans.

Trots att Örebrokyrkornas digitala gudstjänster inte blivit virala så tänker de fortsätta erbjuda digitala gudstjänster.

– Vi är en del av ett samhälle där det digitala är jätteviktigt, så vi måste hitta sätt att nå ut med vårt budskap. Vi är ändå en missionerande kyrka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.